JFR

by Fougeron Architecture
JFR Fougeron Architecture

Steep canyon walls dominate this wooded site next to a creek in California’s Big Sur region. When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leaving the land as it was-overgrown and uninhabited. However, working with ten consultants over three and a half years, we satisfied all the requirements necessary to build a modernist 2,500-square-foot two-bedroom family retreat here.
The structure sits lightly on the land, respecting the ecologically fragile nature of the site, and is precisely attuned to its forces. A formal object in a natural context-like Stevens’s jar on a hill-the house holds its own in this tall, cavernous place, neither dominating it nor dwarfed by it.
The building is composed of four volumes made of different interwoven materials that create visually and spatially complex exterior and interior spaces. The main volume, clad in standing seam copper, runs parallel to the canyon. Its thin butterfly roof sits delicately above a band of extruded channel glass, connected to the roof structure by thin rods that are invisible from the exterior. These rodlike columns, which become wider as they go further down into the walls, are used to lift the entire structure two and a half feet off the ground, reducing its impact on the land. At both ends of the house, two-story clear windows frame views of the redwoods and the canyon ridge, bringing in vistas of the sky-sunny by day, starry by night.
A one-story volume in the front half of the house comprises all of the service functions-cooking, bathing, washing-while a custom steel-and-glass volume at the back opens to views of the creek. The fourth volume, the staircase, clad in stucco, acts as both the house”s seismic structural brace and a visual foil to the shimmering, transparent volumes floating around it.
The plan explores the tensions inherent in family getaways: open areas for communal living; private spaces for solitary retreats; and outdoor expanses for relaxation. A combination of transparent glass and extruded channel glass reflects and dapples the light throughout, creating a dynamic play of brightness and shadow.

Photos by: Richard Barnes

  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture
  • JFR Fougeron Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Vivienda 4 Development

    Vivienda 4 Development

    The initial idea of this project is to integrate the house in the natural environment of the residential area in which it is. In that way, the house looks to the fantastic views of...

  • Archipelago House

    Archipelago House

    A light-weight building in glass and wood, a summerhouse in the Stockholm archipelago.
    The layout of the plan is generated by the specifics of the site.  The house is place...

  • Pocket Light

    Pocket Light

    It’s about the size of a credit card and powered by a small cell. Flip up the lightbulb shaped cut-out to switch on the soft, mellow, glow of bliss. What’s the point? Novel –...

  • Torquay House

    Torquay House

    This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and ...

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...

  • Scandinavian Design: Vedbaek House

    Scandinavian Design: Vedb..

    The first thing we did was to tear down all the walls, only leaving the chimney, making the downstairs one big room. This gave space to the beautiful old stairs leading to the firs...

  • Case Study House inspired residence in Montauk, New York

    Case Study House inspired..

    A pair of oceanfront houses have been designed on a set of adjacent lots in Montauk, New York, that capture the rarest of assets: large private outdoor space on the Atlantic Ocean....

  • 299 Soper Place

    299 Soper Place

    The project replaces a 2-car garage and indoor pool house with a new lavish spa, multipurpose lounge, guest house as well as a 4-car garage. The initiative is to integrate new indo...

  • Villa Solaire

    Villa Solaire

    French architectural firms JKA and Fuga have designed the Villa Solaire. Completed in 2012, this 6,674 square foot contemporary home is a conversion of an old farm house from 1840....

  • Cay Sofa

    Cay Sofa

    The "cay sofa" addresses one`s needs after an exhausting day, to return home to relax in front of the fireplace, television or to just enjoy a good book.
    "cay" can be consi...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.