Joc House, a Dream Home in South Africa

by Nico van der Meulen Architects
Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects

The driveway takes you past the house to the back to a protected porte cochere and a glass front door, from where you overlook an indoor splash pool and an outdoor water feature with a series of fountains spilling over the far edge. A pair of staircases lead to the kid’s bedrooms on the one side and the main suite and the gym on the other side.
The entrance hall overlooks a double volume, open plan family/ dining room and kitchen leading through frameless glass doors onto an expansive lanai and infinity edge pool, framed by a massive beam. The wall between the family room and lanai is all glass and can be fully opened.
The kitchen is directly connected to the lanai, with the barbeque within 3 meters from the kitchen counter. Behind the kitchen are a walk-in pantry, cold room, scullery and laundry with a connection to the garages. Upstairs is on the one side a main bedroom and bathroom, divided by a low wall with a double sided fireplace. The basins are installed in this wall.
A double shower and a frosted glass enclosed toilet and bidet forms the back wall, with a free standing bath with a view towards the game reserve sits in front of a full height, full width sliding door onto the balcony.
The other wing consists of a study and guest bedroom downstairs, and 3 kid’s suites upstairs, some balancing on top of a series of steel piloti. All the habitable rooms in the house are north facing, with solar control carefully considered resulting in a cool house in summer and a bright, sunny and warm house in winter, with a minimum of heating and cooling required.
The double volume living area has high level windows above the roof of the lanai, letting in light in summer and sun in winter. Due to the fact that large areas of glass can be opened to the cooling breezes from the pool and water feature, air conditioning was not necessary.
The basement consists of a home theatre and a display room for the client’s collection of collector’s guitars.

Photos courtesy of Nico van der Meulen Architects
Source: Contemporist, e-Architect

  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects
  • Joc House, a Dream Home in South Africa Nico van der Meulen Architects

Sponsor

Sponsor

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

  • Clifton View 7

    Clifton View 7

    The clients brief was to completely strip out the double-level apartment and to re-configure the interior layout to accommodate four bedrooms, en-suite, a gym, entertainment cockta...

  • Gedda House

    Gedda House

    Supported on a panel of hydraulic tiles, a marquee with 5 meters in balance invites to the surprise of the courtyard, a small lot with a small patio.
    The 360sqm of the house...

  • Tile House

    Tile House

    Complete refurbishment of a house in Costa Brava. Located in an old building, the proposal aims to transform the intricate original distribution in a clean space by creating a “t...

  • Lake Travis Retreat

    Lake Travis Retreat

    Dick Clark Architecture created this contemporary home to accommodate a large family with an active social life. The home overlooks Lake Travis, the largest of the Highland Lakes o...

  • UBHouse

    UBHouse

    UBHouse is a private residence designed by Paula Martins Arquitetura, Interiores & Detalhamento. It is located in Rio de Janeiro, Brazil, and has a warm and sleek aesthetic. ...

  • Apartment in Kiev

    Apartment in Kiev

    The project was implemented by architect Irina Mayetnaya and Mikhail Golub. The 1,000 square feet apartment is located in Kiev, Ukraine. The apartment layout planning was limited b...

  • The Inhabitable Sculpture

    The Inhabitable Sculpture

    The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and insta...

  • Country Estate

    Country Estate

    The Wiley residence in New Canaan, Connecticut, designed by Philip Johnson in 1952–53, was purchased with the intention of restoring the residence and adding a new pool house, pr...

  • Upstate New York Residence

    Upstate New York Residenc..

    Upstate New York Residence is a project completed by Kathryn Scott Design Studio. It is located in Upstate New York, and has a warm and cozy interior, with wood as a dominant eleme...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.