JustK House

by Martenson and Nagel Theissen Architectur
JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur

Site and commission
This 365 sqm site is located in Tübingen; on a south-facing slope with a view over the city and of Tübingen castle. The 1960s development plan stipulates a specific position for the house on the site as well as “insertion into the surroundings” according to §34 of the Federal Building Code.
The client commissioned the design of a family home that would provide passively heated living space for two adults and four children. Use of energy efficient passive house technology, natural application of materials and prudent use of the resources at hand, make the building sustainable. The potential adaptation of the house to the family’s living situation was an important aspect thereof.
The question is, what is “good” living space? What defines it and what does one really need? These issues guided us in our approach to the layout of the house, which has been efficiently designed to optimally deliver maximum use of space, functionality and flexibility. We strove to create outstanding spatial quality using a minimum of materials. Imaginative overlapping of spatial areas and uses were designed to give the inhabitants a feeling of spaciousness, manifold atmospheres and various realms of possibility—despite minimised living area.
Roof Cladding
The top and roof level of the house has been clad in a “southwester hat” of roof sheeting to provide protection from wind and weather. Similar to exterior “seams”, the roof sheeting meets to form ridges at the edges, these have been welded together to stand out from the water surface. This interpretation of the ridge seal accentuates the envelope of this membrane-covered warm roof. A drainage edge on the eaves guides away the rainwater that falls on the roof cladding, just like the brim of a hat.
Prefabrication, Structure, Surface Treatment
The structural physical demands on passive houses, their short construction period as well as sustainability considerations, all culminated in a decision to build this house in solid wood, optimally using the potentials of prefabrication. The whole building consists of 136 elements, which were fabricated with notches for carpentry and joinery as well as with drill holes and grooves for installation of the electrics.
Wood is the main material to be used consistently throughout the structure and interior surfaces; as a renewable raw material it was chosen not least for its favourable energy balance. To keep costs down, the wooden surfaces in the common rooms have been designed in “refined shell construction.” The industrial surface of these cross-layered wooden elements have been sanded down, bucked and soaped to preserve the light character of the wood.
Splittable
One can become two Sustainable and flexible; the house can be split into two living units with separate entrances without much effort should the family situation change to require that. The total area of the house is 138 sqm; one unit would measure 81 sqm and the other 57 sqm. In the warmer months of the year, this living space can be extended by the 12 sqm balcony and the 23 square-metre forecourt.
Ground floor Climate Zone The staggered main living space creates various room heights which zone the ground floor and automatically create different climate zones in winter. Cold outside air remains trapped in the lower entrance area while moderate temperatures prevail in the kitchen-living room and the sitting room higher up is warmest.

Photos by: Brigida Gonzalez

  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur
  • JustK House Martenson and Nagel Theissen Architectur

Sponsor

Sponsor

  • Library House

    Library House

    The white house of one-story is located in a calm residential area. The symmetric elevation is composed of a white cubic volume as Living/Dining space, and a low volume that enclos...

  • Eichler Front Expansion

    Eichler Front Expansion

    How to expand an L shaped Eichler located in Palo Alto, California, to a square shaped floor plan with one major challenge; extending an already long dark entry hallway before ente...

  • Mormanis House

    Mormanis House

    Located in Dover Heights this sloping site has a panoramic outlook over the harbour and Sydney’s skyline beyond. Whilst enjoying these views the house still provides intimate spa...

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • F Residence

    F Residence

    Located in only about a five-minute walking distance from the railroad station, this house sits in a commercial/residential zone. As such, the neighboring houses and shops encroach...

  • Villas Suluwilo on Vamizi Island

    Villas Suluwilo on Vamizi..

    The use of simple linear plan forms, broken up into pavilions to accommodate the natural vegetation and site features dominate the layout. While the living courtyards, solid clay w...

  • Miniot

    Miniot

    When you get an expensive, beautiful device like an iPad, iPone or iPod you want to spoil it. A cheapo case feels wrong on it, and personally, I think Apple’s (Smart) Covers are ...

  • House of Joyce & Jeroen

    House of Joyce & Jeroen

    The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an other...

  • Stunning Coastal House in Costa Rica

    Stunning Coastal House in..

    A flexible building perimeter provides a seamless flow from inside to out that completely blends the built environment with the natural setting and the spectacular views.
    Th...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.