KM House

by Estudio Pablo Gagliardo
KM House Estudio Pablo Gagliardo

Family house located a few kilometers from the city of Rosario, Argentina, in Portal de Aldea, a low-density residential neighborhood.
On a corner lot, the ground floor volume was longitudinal implanted at the south limit, disposing the main entrance on the avenue. Its facade is closed to the outside views, but opened to the inside, strengthening the dialogue with the landscape and benefiting the direction of the sun to the social areas of the house. This volume also contains the main bedroom, with its own dressing room and bathroom. A service area with a secondary kitchen and toilette, barbecue and an alternative access to the second floor, is designed as a support to the gallery and swimming pool area.
The second floor volume was implanted like a “crossing bridge” on top of the ground floor, creating a wide-opened space underneath it, in the heart of the house, with dimensions similar to the main living room. The idea is to obtain two different multifunctional spaces to be used on different times of the day or seasons. This gallery allows east-west continuity along the terrain. The house is essentially closed to the south, opening in favor to the north and east, which are the privileged orientations, as the location is on the south hemisphere.
The result of this volumetry is a double height space over the main entrance that connects the two levels. To maintain the ground floor as free as possible, the children´s bedrooms, utilities and other flexible uses, like a studio and guest bedroom, were disposed on the second floor. It also hosts a social space, used as a playroom, opened to the void of the main entrance.
As a constructive and aesthetic solution, exposed concrete is adopted in all structural and closure elements, such as, ceilings, walls and columns. The formworks were all made with wooden structure, to create a plank texture in all surfaces. Interior and exterior flooring, are all made of micro concrete, which creates a great continuity between the different spaces.

Photos courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

Sponsor

Sponsor

  • Maylands Additions

    Maylands Additions

    The project is a highly crafted response to the clients requests for a house that respects the strength and delicacy of the existing. It is a work of humility that builds on the ma...

  • Warringah House

    Warringah House

    The building replaced a small older style single level house and had to be skilfully designed to adhere to Council’s view sharing policy and ensure minimal view loss to the neigh...

  • Tenaya Residence

    Tenaya Residence

    Owner-Builder Sergey Sergeyevsky has sent us photos of a custom luxury home that was designed by Las Vegas-based studio DesignCell. Completed in 2011, this 6,709 square foot, five ...

  • Mountain Cabin

    Mountain Cabin

    At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest ...

  • DIY Pen

    DIY Pen

    Every pen bought, borrowed or stolen is disassembled to see what's inside... Could this continuous curiosity be conquered by starting with a pen already apart? The DIY pen is born ...

  • Queen Residence

    Queen Residence

    Devoted fans of architecture and design from the 50’s and 60’s the clients acquired this house built in 1958 with the intention of doing an extensive renovation as well as an a...

  • Yves Boutique Apartment Building

    Yves Boutique Apartment B..

    Surrounded by the very best Sydney has to offer, residents will find everything they love right on their doorstep – from the beautiful harbour, beaches, parks and golf courses to ...

  • Mirindibas House

    Mirindibas House

    Brazilian architectural firm Studio MK27 - Marcio Kogan has designed the Mirindibas House. Completed in 2006, this 8,956 square foot contemporary home is located in Sao Paulo, Braz...

  • Foursquare’s Soho HQ

    Foursquare’s Soho HQ

    I didn’t hesitate when I was asked to help design Foursquare’s Soho office in New York City. As a location-based social networking company, Foursquare “helps you and your fri...

  • Ant-house

    Ant-house

    The outer wall of black covers whole cube, and that screens visual field completely. Inside of heavy door, the space turns to vivid yellow covered by larch plywood. It seems that t...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.