Kilrenney House

by IKONIKO
Kilrenney House IKONIKO

Nestled in the heart of Cheviot Hills, this house on Kilrenney Avenue sits deftly on its hillside site. IKONIKO partnered with the builder Becker General Contractors to develop this as a speculative project in this upscale west Los Angeles neighborhood. An existing single story house and disconnected garage, built in 1960, served as the starting point of the design. In order to be environmentally sensitive, the design preserved the existing building’s exterior walls, floor slab and foundations. This also allowed the existing home to take full advantage of the dramatic views from its corners.
Because the other existing houses in the area sit closer to the street, the zoning allowed this new design to build in the front portion of the site. This allowed the architecture to have a dramatic, modern expression while mitigating the sloping front yard and maximizing the private rear yard. A new entrance, placed at an intermediate level, connects the renovated garage to the new living room with a new staircase. This new living room serves as the main viewing platform in the house. Frameless glass walls soar to 12 feet (3.7 m), wrapping the room on three sides, taking in the expansive views of the lush foliage in the neighborhood. A sleek, wood paneled ceiling hovers over the living room and the kitchen, connecting the spaces architecturally, while containing the crucial recessed lighting and ventilation ducts. The centrally located kitchen overlooks the main living room and is able to take advantage of the views to the south while maintaining a degree of privacy with a change in level.



 
Ascending to the main level, one is greeted with an expansive view to the rear yard. Glass doors slide away to seamlessly integrate the living spaces with outdoors. A generous patio space under the master bedroom provides a cool place to relax in the shade while taking in the California sun. The glass walls at both ends of the house are designed to be open to the gentle sea breezes, allowing the house to naturally ventilated most days of the year.
In order to preserve the views to the rear yard, an open steel staircase drips down from the upper level, inviting visitors to come upstairs. The cantilevered treads are clad in solid walnut, matched to the kitchen cabinets. The stair leads past the double height glass wall, allowing one to take in the view of the minimalist landscape in the rear courtyard. At the top, the master suite moves into the rear yard. This private retreat features a generous open plan with free-standing closets and private balcony. The master bath is a minimalist expression in marble and glass. North-facing windows over the two-seater tub allow soothing light to enter, but are placed high enough to maintain privacy. An upper level media room spills out with a large balcony over the living room below. This balcony connects across the front of the house to two of the bedrooms. Deep overhangs shade these southern-facing windows, keeping the house cool.

Photos by: David Lena Photography, IKONOTO

Sponsor

Sponsor

  • The Beacon House

    The Beacon House

    Historical and Geographical Context
    The land that Sentosa Cove sits on consists partly of reclaimed land and partly of what used to be an isle called Buran Darat that was si...

  • F Residence

    F Residence

    Located in only about a five-minute walking distance from the railroad station, this house sits in a commercial/residential zone. As such, the neighboring houses and shops encroach...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • Hotel Basiliani

    Hotel Basiliani

    The context of the intervention is a piece of the old city, a network of primary homes, and an underground rock on the edge of the deep gorge carved by the river in the foothills o...

  • Thread Family Table and Stool Series

    Thread Family Table and S..

    Thread Family Table and Stool Series Design by Coordination Berlin features a seat and thread connected by a wedge-joint in a cross shape that’s visible from above. Like the seat...

  • Box House in Boulder, Colorado

    Box House in Boulder, Col..

    Designed by Boulder-based architects Studio H:T, the Box House is located in Boulder, Colorado, and provides the homeowners with compelling views. Taking into consideration a steep...

  • Carmel Residence

    Carmel Residence

    The house sits on a dense site facing Carmel Bay and the Pacific Ocean. Our clients were keen to be fully cognizant of this amazing setting in all areas of the home. As such the ho...

  • House Aboobaker

    House Aboobaker

    After careful consideration, the client approached our company to redesign and style their outdated home in Limpopo. It is situated on the Tropic of Capricorn where the heat is exc...

  • Amsterdam Loft

    Amsterdam Loft

    UXUS designed a private residence located in a historic building on one of Amsterdam’s famous canals. The home is located in a 250m2 18th century warehouse with a panoramic view ...

  • White Cube

    White Cube

    Sergey Nasedkin and Anna Ulyanova, principals of Russian studio ARCH.625 have designed the interior of the White Cube, a 861 square foot, one bedroom, one bath apartment located in...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.