L23 House

by Pitágoras Arquitectos
L23 House Pitágoras Arquitectos

The house land is oriented to West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the land develops with slight and constant pendant, longitudinally; like a promontory over the city. The house is delimited on the East by a concrete wall that erupts from the ground and sustains the higher lands – on the entry elevation. Behind the concrete wall, overcoming the different elevations of the land, a sloping course is designed, pedestrian and automobile access, to a first ground platform, where we find the entrance.
Due to the accentuated between the street elevation (271.70) and the mean elevation of the main land platform, the house entry is necessarily on the first floor, where exists a bigger proximity and easier access. This new platform receives the visitor on a large paved outdoor space, bordered on the North / West by a suspended volume, which contributes decisively to the volumetric characterization of the building. This volume, is disposed transversely relatively to batch, leaning on one side and the other on two volumes. Besides characterizing the arrival area, he hierarchizes the construction, establishing important links between the spaces that constitute the building. Since the arrival area and under the suspended volume, we anticipate a succession of open spaces, gardens, to the main ground platform, where a patio is drawn between the two volumes.
Programmatically on the first floor, is the house main entrance, with the entrance hall and a staircase linking the two house floors. It is from the hall that are distributed on either side, the private spaces (bedrooms), and common spaces (living room and gym).
The bedrooms are organized in a sucession of spaces open to a balcony over the patio. In the suspended volume is located an ample space for common use, whith different living areas (work, study, reading, leisure …), and also a small gym connected to the indoor pool on the ground floor. Due to their orientation, these spaces emphasize the visual relationship with the more distant landscape, while enjoying the atmosphere created in the patio below.
On the ground floor the program is distributed over the two volumes: one for the pool and the locker room; and the other for the social and services areas. The patio works as an exterior extension of the rooms space.
Concerning the materials used, the apparent pigmented concrete defines the structural volume. As cover material for some facade panels was chosen the anthracite zinc.
On external decks for car access, we opted for the basalt cube; on pedestrian tracks or living spaces, the predominant are the wood pallets, as an extension of the interior floors. The external casings are in black aluminum.
The cover has a significant importance in the image of this house, as it is entirely visible from the entry of the lot. For this reason (but not only), we opted for a cover finished in porous concrete, in order to create a draining surface, totally uniform. Somehow is the cover itself that helps us understanding the volumetry of the building, which we discover as we move forward on the ground.

Photos by: José Campos Photography

  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos
  • L23 House Pitágoras Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Chair wood

    Chair wood

    This flexible and functional minimalist wood chair, Leaf was designed by Mehtap Obuz of Demirden Design for Ilio. The Leaf chair is made from oak and walnut with natural finish. Bo...

  • Port Ludlow Residence

    Port Ludlow Residence

    The Port Ludlow Residence is a compact, 2400 SF modern house located on a wooded waterfront property at the north end of the Hood Canal, a long, fjord-like arm of western Puget Sou...

  • Cloudy House

    Cloudy House

    Danish architectural firm LASC Studio has designed the Cloudy House, an extension to a house from the '30s in Copenhagen. Following is some information from the architect, "The roo...

  • Ella Dining Room & Bar

    Ella Dining Room & Bar

    The Selzim Restaurant Group commissioned UXUS to create a ‘world class’ environment for their new restaurant, Ella Dining Room & bar, located in the heart of Sacramento Califor...

  • Scandinavian Design: White and Gray

    Scandinavian Design: Whit..

    This lovely apartment is located in Gothenburg, Sweden. The interior is a mixture of whites and grays, which when brought together have a relaxing and soothing effect. ...

  • LEGO Wall project

    LEGO Wall project

    Hambourg-based agency Npire has designed this impressive LEGO wall divider in their office's kitchen. During over a year, from May 2010 to May 2011, the designers used over 55,000 ...

  • Urban Cabin Framed

    Urban Cabin Framed

    In an old abandoned house were used retrofit construction techniques. The existing structure couldn’t handle the heavy load and was complemented by a sustainable framework of gia...

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Villa with Aquarium

    Villa with Aquarium

    This Villa with Aquarium was designed by Centric Design Group and is located in the Netherlands. This eclectic apartment features a unique banister on the upstairs level - an aquar...

  • White Cube

    White Cube

    Sergey Nasedkin and Anna Ulyanova, principals of Russian studio ARCH.625 have designed the interior of the White Cube, a 861 square foot, one bedroom, one bath apartment located in...