La Concha House

by MOOARC
La Concha House MOOARC

Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
The internal volume of the 15th Century barn forms the heart of the home. On the lower level, kitchen and dining is position below a more formal living space up on a mezzanine level. A more relaxed living/play space is set at the front of the house, opening out to a terrace.
At the rear, the sleeping block is linked to the living space via the entrance and vertical circulation. The bedroom block is stepped in across the width of the site to allow a visual link out into the rear garden from the dining space.
The house was conceived as a separate sleeping block linked to the barn via a glazed entrance piece allowing the mass of the original barn to breath. The retained structure of the the barn has been revealed, with the internal space for living expressed as a single volume.
To convert a derelict 15th century barn into a contemporary home would be an achievement anywhere, to do so in one of the most rigorously conservative planning environments there is all the more remarkable. Through careful restoration and sympathetic but distinctly contemporary extension, the architects have provided a flexible family home with office accommodation, which allows a fluidity of movement between old and new, inside and out.
Central to the plan is the large kitchen/living room, with mezzanine sitting room. All the ground floor rooms have direct access into the garden, linking interior and exterior.
The detailing is clever and immaculate. Sliding screens open up and link rooms at will. The entire building is spacious and full of light and the glazed central ridge gives openness and vibrancy. This first floor glass link between old barn and new extension and the opaque glass wall opposite neighbouring properties are examples of creative responses to planning contraints.
Energy conservation and the use of eco-friendly materials are key to this project. Both the granite and the glass resin floor are recycled.
Throughout the house, thought has gone into creating ample storage space. The master bedroom on the first floor has a beautifully detailed bathroom separated from the sleeping area by a delightful curved wall of cupboards.
All this was achieved at a building cost of £117 per square foot – a remarkable price on an island where most materials must be imported. Overall the jury were delighted with this family house and considered it a truly inspirational building.


Photos courtesy of MOOARC

Sponsor

Sponsor

  • Small Residential house reconstruction

    Small Residential house r..

    Observing the ongoing pattern of architectural planning in the crowded cities of the USA, across Europe and in Japan, small apartments have became the obvious answer to the problem...

  • Home Hangers

    Home Hangers

    Home is a collection based on research of Slovakian tradition. It uses language of traditional morphology and symbolical meaning subtly, but focuses on the baseline that puts the f...

  • 27 East Sussex Lane

    27 East Sussex Lane

    The external façade of 27 East Sussex Land bears an uncanny resemblance to those of resort villas, with its grand entrance of stone and timber. Two stories make up the house, whic...

  • Cubic Sagaponac House

    Cubic Sagaponac House

    The Sagaponac House is a 4,500 square foot house located in an east Long Island community, Wainscott.
    Designed in 2007 by Calvin Tsao and Zack McKown, partners of Tsao & McK...

  • Finnon Glen

    Finnon Glen

    The client brief was for a family holiday home on a working farm that had been destroyed in the Black Saturday fires. The Victorian Government invited architects to design affordab...

  • Stair

    Stair

    It’s always difficult to build stairs in small apartments due to space conjunction. Swedish TAF Architects designed these efficient stairs for a tight spot utilizing inexpensive ...

  • Main Beach House

    Main Beach House

    The site is set within the high-rise domain. The restricted site area and predominantly high-rise neighbours, allowed an opportunity to develop a unique tower house. The design int...

  • Glass House

    Glass House

    The house is situated on a 4000 sq.m site, with a total floor area of 2500sq.m. The owner requested a modern, glamorous, open plan, light-filled house with views from all rooms int...

  • Straatweg Extension

    Straatweg Extension

    This housing extension, designed by Rotterdam based architecture studio BBVH Architecten, is located in Rotterdam. The house is built in a traditional 1930’s brick architecture w...

  • The Henry Stool

    The Henry Stool

    Inspired by Scandinavian and Japanese design, the stool HENRI combines different styles and materials.
    Its consists of a white lacquered aluminium base and a seat of natural...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.