“La Lagartija” House and Bungalows

by Alexandro Velázquez Moreno
“La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno

“A weekend house with bungalows to rent or host close friends and family…” From this premise arises La Lagartija, located in an undeveloped area in Avándaro, in Valle de Bravo. The challenge was to work on two architectural programs at the same time: the creation of a house and independent bungalows, that could communicate and link to each other.
We needed to take advantage of the spectacular natural views. The proposal was to be closely related to the vegetation surrounding the property and to elements such as light and shadow, or the sound of water and the breeze. Contour lines were used for the design of the project, optimizing resources and creating views of the lake and river. One of the most noticeable features achieved was that, thanks to the collection of visual images of the typical architecture of the area, its typology was reinterpreted to recreate it in La Lagartija. Thanks to the metal, stone, clay, and wood, we created different textures that take the user back to the vernacular architecture. Note that the main color of the house comes from the earth of the place.
Respect for nature was essential, so almost all of the existing trees in the area were kept. The house was laid out irregularly with sharp angles to skirt a few large trees and give them prominence. From the bioclimatic study conducted early in the project, insulation facade systems were introduced, promoting optimal comfort and significant energy savings.
The spatial proposal, based on compressions and decompressions and non-orthogonal axes, allows the circulation to become a corporeal experience that creates different sensations for the viewer. In terms of structure, the columns were especially designed for La Lagartija in order to carry out faithfully the initial premise.

Photos by: Moritz Bernoully

  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno
  • “La Lagartija” House and Bungalows Alexandro Velázquez Moreno

Sponsor

Sponsor

  • House Y

    House Y

    House Y has been completed by Ohad Yehieli in Tel Aviv, Israel. This contemporary home is considered as one of the narrowest houses in the city. House Y by Oha...

  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion

    Chateau d’Eau: Water To..

    In a small terrain of 16m width by 20m long in the middle of a flat Belgian landscape, raises a 30m high water tower built between 1938 and 1941 for and by the village of Steenokke...

  • Mechanics Institute Hall Conversion

    Mechanics Institute Hall ..

    The 1857 Mechanics Institute Hall is located in South Yarra, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia, and it was recently converted into a state-of-the-art inner city retreat. T...

  • 25,000 Ping-Pong balls for a Tiny Pied-à-Terre

    25,000 Ping-Pong balls fo..

    Photos courtesy of Snarkitecture
    Source: FastCoDesign

  • The Park House

    The Park House

    Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea. It is a house designed for a middle-age...

  • Hacia el Rio House

    Hacia el Rio House

    Ecuadorian studio Najas Arquitectos has designed the Hacia el Rio House, a 7,000 square foot contemporary home located in Quito, Ecuador. Photos by: Chris Falc...

  • Perfectly Elegant

    Perfectly Elegant

    Perched above a quiet tree-laden street in prime Beverly Hills rests a stunning Architectural at the end of a long and privately gated drive. The surrounding tall and dramatic gree...

  • Appartement Spectral

    Appartement Spectral

    Spectral apartment is a renovation project of a small Parisian studio, in which the lack of natural light led the client to ask us to intervene particularly on the issue of artific...

  • Carmel Residence

    Carmel Residence

    The house sits on a dense site facing Carmel Bay and the Pacific Ocean. Our clients were keen to be fully cognizant of this amazing setting in all areas of the home. As such the ho...

  • Alinghi Residence

    Alinghi Residence

    Alinghi has been designed to create a place of contemplation and retreat nestled on the edge of a high sand dune and rocky escarpment facing northeast across the South Pacific. The...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.