La Zagaleta House

by Peter Thomas de Cruz
La Zagaleta House Peter Thomas de Cruz

This spectacular contemporary house occupies a hillside site inland from the coast of southern Spain. The brainchild of the developers, the house challenges the orthodoxy of much of the recent pseudo-vernacular development in the area with calm, flowing spaces, a considered response to topography and climate and simplicity in detail.
With stunning views across a valley towards distant mountains in the west, this largely single aspect house uses the slope of the site to maximum advantage. The core of the house is a top lit double height gallery flooded with natural light that runs across the slope of the site. The prime living spaces are on the west side of the gallery whilst to the east ancillary accommodation and cooling courtyards are set into the hillside. All of the full height glazed facades parallel with the slope open fully to allow air to pass through the building, making the most of anabatic and katabatic winds. The cross ventilation, combined with large cantilevered roof overhangs and balconies which provide solar shading, reduces the reliance on air conditioning and extends the opportunity for comfortable open air living.
From the entrance of the house an elliptical curved wall on the westerly side peels away from the main axis, widening the gallery and pulling you towards a double height window at the end, progressively revealing a single mountain peak in the distance. Punched holes in the gallery wall give glimpses of mountain views to the west across the series of interconnected open plan living spaces. The end of the gallery culminates in a large double height living space that leads towards a disappearing edge swimming pool which projects out into space. At first floor level, a bridge open on both sides overlooking the main living space leads to the master bedroom suite, which is connected to a private study below by a spiral staircase wrapped within the ‘tail’ of the curved wall.
Adding to the sense of spectacle the house is dramatically cut in two perpendicular to the gallery with a glass-floored dining space bridging the gap between the two halves and linking the cooking space to the living space. The parallel gallery sits astride an internal pool and, when all the glazing is fully retracted, both the gallery and the dining space become bridges fully open to the air. The calmness of the house is accentuated by water flowing from the gallery courtyard pool down over a slate-finished waterfall beneath the dining room to meet the lowest of the two connected swimming pools.

Photos by: Simon Collins
Source: Contemporist

Sponsor

Sponsor

  • Glencoe Residence

    Glencoe Residence

    Unlike many homes, we developed this house without defined rooms. Minimal use of walls allowed us to imply spaces and blur the lines between inside and outside.
    Upon enterin...

  • Asia Residential Resort

    Asia Residential Resort

    Oak Valley is a high-end, ecologically-sustainable golf and ski resort with private residences situated around a museum designed by leading Japanese architect Tadao Ando. For this ...

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • Balaclava Road

    Balaclava Road

    Balaclava Road is a landscaping project created by Cos Design and located in Caulfield North, a suburb of Melbourne, Victoria, Australia. The result is an elegant terrace brimming ...

  • Contemporary Living Rooms: Ideas and Inspiration

    Contemporary Living Rooms..

    French furniture company Ligne Roset has released its 2011 catalog. From the iconic Togo by Michel Ducaroy to the 2010 Ruche creation by Inga Sempé, get inspired by their beautifu...

  • Weekend House

    Weekend House

    At the very beginning of the weekend house’s design was client’s quite vague idea of a “Slovak traditional wooden house somewhere in the mountains of Central Slovakia”.

  • Training Dresser

    Training Dresser

    Peter Bristol has designed the Training Dresser. Following is some description from the designer, “Like Dr. Suess and Pixar, the Training Dresser is for more than one audience. T...

  • Art Warehouse

    Art Warehouse

    Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new wo...

  • Seacliff House

    Seacliff House

    After numerous explorations and sketches it was decided to go with the peculiarities of the site rather than struggle against them. So, a long linear element sits above a row of co...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.