Lady Peel House

by Atelier Reza Aliabadi
Lady Peel House Atelier Reza Aliabadi

Description: The Birthplace of Beatrice Lillie known as Lady Peel, over a century old, is now rejuvenated and playing a new role. With respect for the actress who once lived there, the house inherits a talent: playing a new role while living in the same skin.

The reformation of the house takes a responsible approach towards the neighborhood and the adjacent buildings by focusing the transformation on the interior spaces and minimizing it on the exterior façade. The exterior alterations are limited to the careful enlargement of the windows and the exposure of the brick structure underneath the previous cladding.

The 60’ x 15’ house gives the architect an opportunity to emphasize on linearity of spaces. By eliminating the unnecessary elements in the floor plans, the house is transformed into continuous open-concept spaces in which natural light makes a soft voyage and exaggerates the length of the rooms.

The long, broken, and dark Victorian interior spaces on the ground level are now contemporary white and airy continuous spaces with just enough exposed brick wall in the kitchen and dining room to remind us of the origins of the house. The enclosed long and linear staircase used to be both a physical and a visual barrier between the interior rooms on the ground level. Now it is transformed into a light, and open structure circulating around voids and creating a dynamic connection between not just the ground floor spaces, but also all the levels. On the second floor the bedrooms and the home office are connected with a bridge overlooking the stairs and the dining room. A unique modern master bedroom with a freestanding tub and a direct access to a private deck is on the third floor, the attic, where the roof structure is exposed once again as a reminder of its past.

Sponsor

Sponsor

  • House On A Cliff By Ramirez Moletto

    House On A Cliff By Ramir..

    Surrounded by nature on all sides, this beautiful house on the cliff was designed by Ramirez Moletto. The project is located on a remote tip of south-central coast of Chile, specif...

  • Scandinavian Design: White and Gray

    Scandinavian Design: Whit..

    This lovely apartment is located in Gothenburg, Sweden. The interior is a mixture of whites and grays, which when brought together have a relaxing and soothing effect. ...

  • Kiltro House

    Kiltro House

    The versatile Chilean group Supersudaka designed this unusual house located in Talca, Chile. Made with a metallic structure covered entirely with wood and glass, the house has been...

  • House C

    House C

    Geometry, skin, cuts that let you discover the dermis. Space, three-dimensional continuity. There are no elevations, no plans, or sections. This is space within a solid object, a b...

  • Box House

    Box House

    Box house is a conceptual project that experiments with a new way to occupation of the space and form.
    It was born under the concept of pool house; which contains two bedroo...

  • Urban Cabin Framed

    Urban Cabin Framed

    In an old abandoned house were used retrofit construction techniques. The existing structure couldn’t handle the heavy load and was complemented by a sustainable framework of gia...

  • Barrier Island House

    Barrier Island House

    This project is located within a waterfront neighborhood of modest 1950’s era houses alongside many more recent supersized replacements. Our process began by evaluating the clien...

  • Oregon Coast Beach House

    Oregon Coast Beach House

    American practice Boora Architects has designed a weekend retreat on the Central Oregon Coast. The architecture is based on a Pacific Northwest Modern vernacular and features a cle...

  • House on the Bay

    House on the Bay

    Russian architect Andrey Tiguntsev has designed the House on the Bay project for a family of three. Completed in 2010, this two story contemporary home is located in Mill Fold vill...

  • Before/After: Bondi Bathroom Remodel

    Before/After: Bondi Bathr..

    The layout of the bathroom as far as fixtures went, was self-selecting; there were real challenges with this space. The first was to establish a way to get the plumbing were it nee...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.