Lake Union Float Home

by Designs Northwest Architects
Lake Union Float Home Designs Northwest Architects

The float was constructed in Vancouver, BC, and all structural connections had to be located beforehand. The float was moved down to the ship repair yards adjacent Gasworks Park and the home construction was done there. Upon completion, the home was towed across Lake Union by tug and set into its permanent location.
Location Description
The Float Home is situated on Lake Union, and inhabits what was one of the last unoccupied slips.
The Seattle Houseboat and Float Home community is unique: the residents share access and live in close proximity to one another, yet there is a community diversity that is unrivaled. Some of this stems from the fact that the community was not developed at any one time, while some can be attributed to the immensity of style that adorns these homes (you don’t see a ton of fabric architecture here).
The location challenge is creating a home that has some sense of the history of place. The existing homes do little to set parameters, giving unlimited freedom, but a freedom that must be melded, not exploited.
As with all Float Homes, spatial limitation provides an opportunity for creative solutions.
Purpose Description
The original intent of the client was to ‘fit in’ with some of the surrounding neighbors by mimicking the craftsman style that is most prominent (though by no means exclusive). After walking the locks, however, it was decided that the craftsman style had been imposed on the wharf. A more natural reference to the past would be to emulate the marina warehouses that have adorned the docks for centuries with little change in appearance. These large, box-like structures dominate the Seattle waterfront and reflect the utilitarian roots of Seattle and men like: Doc Maynard, Arthur Denny, and Ivar Haglund.
The ‘wharf aesthetic’ drove the exterior detailing to an industrial end, and the owner-contractor dubbed his home ‘The Floating Cannery’ by the end of the project. The exterior cages, including one around the roof access spiral stair, reinforce the warehouse approach. The vertical banding is reminiscent of crates that are loaded on to barges in the port, while the Trespa panels add warmth to the façade.
Design Approach
The straightforward ideals of the home called for a simple layout. The lower floor was kept open by keeping all solid structure on the exterior walls. The stair that connects the lower floor to the upper is a centrally supported with a single wide flange and allows sight lines to remain intact. The whole level connects to the exterior by way of glass overhead doors.
The upper level is a personal retreat, private from the adjacent homes through the use of small punch windows, with large expansive views out toward the water. The scale of the home allows for additional spaces such as a laundry room and guest suite.
The roof deck is accessible from a ground floor spiral stair, as well as a ships ladder from the master deck. This space is a nice outdoor retreat with beautiful views back toward the city.
The simple forms created by the exterior shape melded well with the modern lifestyle. The main floors were finished in a polished concrete which house radiant floor heat. The materials on the main floor were chosen to reflect the urban location. Mill finish steel was used for the structure and the stairs, Glue Lam floor joists with 2×6 Hem Fir wood decking was used for the floors. This mix of industrial warehouse and urban loft gives the house a distinctive feel of richness.

Sponsor

Sponsor

  • Lovell Avenue Residence

    Lovell Avenue Residence

    This 3,262 Square foot home is located in Mill Valley, a city in Marin County, California, about 4 miles north of San Francisco via the Golden Gate Bridge. The five bedroom, three ...

  • House Bern Heim Beuk

    House Bern Heim Beuk

    Ghent-based studio Architecten de Vylder Vinck Taillieu has designed the House Bern Heim Beuk. Completed in 2011, this 1,065 square foot contemporary home located in Flanders, Belg...

  • Sugar Gum House

    Sugar Gum House

    The Sugar Gum House sits on the edge of Bass Straight’s rugged coastline, at the base of the rolling hills which connect the Otway ranges to the beaches. The property operates as...

  • Hill House

    Hill House

    Hillside Zoning
    Increasingly in Los Angeles, local hillside ordinances, building codes, coastal regulations, and design review boards have imposed restrictions on hillside c...

  • A-G House

    A-G House

    The A-G House reinterprets classic mid-century California Modern design principles to suit the Australian design vernacular, creating a contemporary home for a young at heart – t...

  • Wilkinson Residence

    Wilkinson Residence

    Located on a flag lot, a steep sloping grade provided the opportunity to bring the main level of the house into the tree canopy to evoke the feeling of being in a tree house.
    ...

  • Natural Living

    Natural Living

    The apartment is located in Beitou District, Taipei, Taiwan. Due to the privilege of huge French windows and terraces, the apartment is brightly lit with natural light and with a s...

  • Hackney Shed

    Hackney Shed

    London-based architectural studio Office Sian has designed a garden working studio in Hackney, London. It is a new “shed” which replaces a “dilapidated asbestos-ridden and sp...

  • Casa Tiburtina

    Casa Tiburtina

    The 60’s original layout, elegant but unsuited to the needs of new buyers, a young family with young children has been completely redesigned by the architects Emanuela Carratoni ...

  • House on the Flight of Birds

    House on the Flight of Bi..

    The house is located in the north side of S. Michael Island in the Azores.
    The micro-climate of this farmland offers frequent wind and showers so the first design strategy w...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.