Lateral House

by Gaurav Roy Choudhury
Lateral House Gaurav Roy Choudhury

Lateral House is located in a Bangalore and has been built for a young family, which looked to me for something pure. The brief however had a strict adherence to keep costs low and to abide by numerous Vaastu principles.
The attempt was to create a sculptural space which along with being bright and airy, segregated public and private spaces, played dramatically with scale and proportion and lastly and very importantly allow for a self sufficient unit which absorbs Bangalore’s beautiful climate even if the sites next door were to be built a foot away from it. (A growing trend in Bangalore)
The parking lot is hidden away below a mezzanine level as a ramp leads to the center of the house where the main door is located. The public spaces of the living, dining and guest bedroom are located at the lower level. As you climb up to the upper levels, the sanctity of privacy and the scale of the house increases.
The mezzanine becomes the mid level combining with the lower and upper level (more private) superfluously, yet maintaining the strict visual connects of entitled privacy of each, i.e. light and sky for the living and light and view for the upper level. The mid level opens into the north facing courtyard (above the car park), the heart of the house.
The house gets its light, ventilation from this garden/ courtyard as the bedrooms wrap around it. It is here where every day and night seeps into the house in their difference over the changing seasons. Height has been used as a privacy element and the staircase as an element of dramatic transformation. The brick facades on the elevations and courtyard express the house’s subtle relationship with the outside, as the projecting bricks cast varying shadows each day peculiar to that moment. The lateral house embellishes itself with simplicity and subtle beauty.

Photos by: Tina Nandi

  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury
  • Lateral House Gaurav Roy Choudhury

Sponsor

Sponsor

  • Two-Tree House

    Two-Tree House

    The house is constructed among mature Jerusalem pine trees. Two of the trees have grown in the exact place where the house was to be located. The site was tight, and this led to th...

  • House in Nikaia

    House in Nikaia

    The new trend in green architecture is Passive Solar Building Design. In this design, building is equipped with materials and technologies which can collect solar energy during win...

  • House V

    House V

    The idea for this project was to build a house around a patio without having to resort to the cloister. Thus arises the “V”, a volume that folds on itself making a plant with t...

  • Zash Country Boutique Hotel

    Zash Country Boutique Hot..

    Letting yourself be wrapped up by nature, by primordial and deep sounds, by dense and elusive scents, means to walk away from your daily routine and to dive into a dimension of pos...

  • Miranova Penthouse

    Miranova Penthouse

    A 100-foot long wedge shaped triangular skylight releases the roof to the sky and floods the interior with natural light, balancing the two-story glass perimeter walls, and adding ...

  • Garden Tree House

    Garden Tree House

    This is an extension project on a thirty-five year-old house for a daughter and her husband.
    Azelkova tree and a Camphor tree stood on the site since the time the main house...

  • Scandinavian Design: Amazing Duplex Penthouse Renovation

    Scandinavian Design: Amaz..

    This beautiful duplex penthouse is located in an old building in Vasastan, the second most populous district of Stockholm, Sweden. The 1907 building was recently fully renovated an...

  • Home in Mosonmagyaróvár

    Home in Mosonmagyaróvár

    The building can be found in a quiet, suburban residential park of Mosonmagyaróvár of north-western Hungary. It is a one-family house for a four-person family.
    Fortunately...

  • Boxenbaum Residence

    Boxenbaum Residence

    Description: Situated on a sloping corner lot across from an elementary school, the Boxenbaum House orients itself away from two perimeter streets towards rear and side outdoor spa...

  • Apartment on the River Vecht

    Apartment on the River Ve..

    Designed by Remy Meijers, this sophisticated apartment is located on the banks of the River Vecht, in the village of Loenen, the Netherlands. The interior is simple and elegant, bu...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.