Linear House

by Patkau Architects
Linear House Patkau Architects

A sixteen acre farm located on Salt Spring Island, an island in the Strait of Georgia between Vancouver Island and the mainland of British Columbia, the site of this house is bisected from east to west by a long row of mature Douglas fir trees. There is a gentle slope falling across the site from south to north. The south half of the property is an orchard containing a variety of fruit trees; the north half of the property is a hay field.

There was an existing cottage on the site which has been sold and relocated to a neighbouring property. The existing barn, garage and studio buildings remain. The new house, called Villa Klaathem by the owners, extends 276 feet in a straight line along the south side of the fir trees. The orchard has been made more regular with the addition of further fruit trees so that the clarity of the juxtaposition of cultural landscape to the south, and natural landscape to the north of the new house is reinforced.

The new house is subdivided by a breezeway into a principal dwelling and guest quarters. The exterior of the house is clad in charcoal-colored fibre-cement panels which render the house almost invisible when seen against the dark green foliage of the fir trees. Interiors are described by a luminous inner lining made of translucent acrylic panels. Over forty skylights bring sunlight into roof and wall assemblies during the day which causes this interior liner to glow softly; while at night, fluorescent lights mounted within the skylight openings turn the entire interior into a luminous field. Areas within this overall luminous surround are subdivided and defined by the insertion of reinforced concrete fireplace masses and wood cabinet-like service spaces. Glazing within window openings, the largest of which is 78 feet wide, is fully retractable, so that during the prolonged fair weather of Salt Spring Island the house can be transformed into an open-air pavilion.

Sponsor

Sponsor

  • Residence of Daisen

    Residence of Daisen

    This is a guest house located in the forest of Daisen piedmont, Yonago City, Tottori Prefecture. The house site is situated in the midst of abundant cherry and pine trees, standing...

  • Apartment With A Retractable Interior Wall

    Apartment With A Retracta..

    Fertility Design, a Chinese firm,  recently created this understated, contemporary apartment. The space includes a movable wall that separates the home office and library from the...

  • Permanent Camping Structure

    Permanent Camping Structu..

    This contemporary camping hut is a 2007 project by Casey Brown Architecture that is located in the remote area of Mudgee, New South Wales, Australia.
    The tiny structure can ...

  • House in Vila Boim

    House in Vila Boim

    The house is located in an agricultural property with 50ha in Vila Boim, Alentejo. Alentejo’s landscape is primarily composed by soft rolling hills and plains, with cork oaks and...

  • Penthouse in Mokotów

    Penthouse in Mokotów

    Spacious penthouse located on the 12th floor with beautiful views of Warsaw. Spacious living room with an open kitchen and a large sliding window on the terrace. Main wall in the l...

  • 4.5×20 House

    4.5×20 House

    This house was designed for a young family with one children and grand mother, located in Van Phu new urban area in Ha Noi, Vietnam.
    The existing design is boring (like thou...

  • Visualizations

    Visualizations

    The following is a collection of visualizations created by Triple D Visuals. They envision sophisticated residences with elegant juxtapositions of textures and materials coming tog...

  • V + D Set

    V + D Set

    V + D Set by BAK arquitectos:
    “This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.
    It was nec...

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Bill’s House

    Bill’s House

    This house was designed for a client in Sydney’s inner west. The client is a concrete contractor who planned to build the house himself. As a result the house was designed to mak...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.