Living on the Edge

by Arjen Reas
Living on the Edge Arjen Reas

This project is a private assignment for an entrepreneur from the city center, and the question was posed, how could the family find peace on the edge of that same city. The site located where the city and open planes meet, and therefore has an obvious recognition that cannot be ignored. In the earlier times people here used to work with shapes for houses that were pure and plain, thatch was used as a cover for the roofs and the walls where made out of stones and a clay plaster.
We were challenged to fuse together traditional ideals with a contemporary house design, a cubistic shape placed in a desolate landscape, where all urban feeling is gone when you look at the surroundings. Contemporary rural living was chosen as a project to mix the two in pure form.
New Dutch Design
When working with pure forms it’s also important to look at simplicity, durability and expression. The mix of two very different but recognizable materials in the Dutch landscape results in a both a modern and traditional structure. The fine texture of the thatch in combination with the smooth white plaster surfaces a house is formed that is very modern and traditional at the same time. The compactness of the thatch gives optimal protection against the elements.
The interior successfully combines natural materials creating something unique. By designing a natural interior certain tranquility arises throughout each room and now there is also room left for the residents to restyle their space continuously. One of the priorities while designing this house was to provide the residents with a magnificent view of the scenic landscape. This was successfully done within each room in the house. Daylight falls deep into the house and lights up the space within and gives it a dynamic character during the day, while by night the house radiates its light to its surroundings and thereby marking its position in the landscape.
Lay-out
Via the slope residents can park their car in the basement, where there are also two extra storage rooms and an entrance to go up by stairs and enter the main living space with a beautiful open kitchen where all the modern comforts are integrated in. When walking through this open space towards the large transparent slide doors, you immediately get pulled to go into the garden. Here you can sit and relax or walk on the plateau to oversee the whole landscape.
The main entrance is surprisingly spacious and with its transparent separation with the kitchen a lot of light is coming in. Here you can enter the scullery, toilet, wardrobe or walk straight up the stairs to the second level. On this level you can go to the main bedroom, the second bathroom and three other bedrooms. In the master bedroom the residents can choose to go and have a spacious shower or to go and take a bath before or after going to bed. When sitting in bath or lying in bed, you still have a great open view at the landscape.

Photos by: Kees Hageman

Sponsor

Sponsor

  • Oregon Coast Beach House

    Oregon Coast Beach House

    American practice Boora Architects has designed a weekend retreat on the Central Oregon Coast. The architecture is based on a Pacific Northwest Modern vernacular and features a cle...

  • Willough

    Willough

    Willoughby Way was designed by Charles Cunniffe Architects and is located in Aspen, Colorado, USA. The home's interior mixes the rusticity of stone walls and exposed timber beams w...

  • Brick Sofa

    Brick Sofa

    KiBiSi has designed the Brick series for Versus. The series consists of a puf, a chair, a two and three seater. KiBiSi set out to make a sofa with strong architectural references s...

  • Residential Church XL

    Residential Church XL

    Context
    In the Netherlands there are hundreds of empty churches. Since 1970 more than 1000 churches are closed by church communities. More than 1/3 was demolished and half o...

  • Renovation in Montonate

    Renovation in Montonate

    This renovation of a home in Montonate, Italy, was carried out by Benedini & Partners. The design studio kept the original character of the home while adding modern comforts; there...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • Flaming Lips Residence and Studio

    Flaming Lips Residence an..

    This appropriately quirky residence and music studio is as free thinking and boundary pushing as the art and music of its owners, Michelle Martin-Coyne, a photographer and artist, ...

  • Seaview House

    Seaview House

    The property is located in Wellington, New Zealand. It sits just below the road facing east, looking over the botanical gardens out to Wellington Harbour.
    A neighbouring hou...

  • Le 205

    Le 205

    Le 205 is a private home designed by ATELIER MODERNO. It is located in Montreal, Quebec, Canada. Photos courtesy of ATELIER MODERNO

  • Sliding House

    Sliding House by dRMM Architects

  • The Willow House

    The Willow House by Guz Architects