Loft on Terronská

by Dalibor Hlaváček
Loft on Terronská Dalibor Hlaváček

The architectural interior design of the small loft apartment strives not only to accomplish the investor’s and author’s functional requirements, but also to reach a spatial experience perceivable with all our senses by means of material, colors, and shape combinations.
The loft conversion is located in the Bubeneč Prague district in a corner apartment house built in the thirties. The basic disposition concept reacts to the configuration of the surrounding urban environment. The ‘social’ quarters utilize a view of the Stromovka park and a ZOO in Troja, the bedroom part is placed in front of a high-grown lime-tree. The tree obstructs a view from the opposite buildings and helps cool the interior in the summer.
The concept arises from two contradictory requirements; an effort towards the most effective usage of limited floor space, and at the same time, the creation of a clear, generous space. The loft apartment is therefore conceived as a duplex apartment; the kitchen – living room is two-storey and offers a view into the roof construction. The quiescent part of the disposition (bedroom, bathroom and toilette) is spanned with an open gallery containing a study. If need should arise the study can be used as a guest-room. In the future, the gallery will function as the parents’ bedroom and the present bedroom will be changed into a children’s room. The gallery is accessed via staircase and a steel footbridge, creating an intimate ‘promenade architecturale,’ thus enabling perception of the elevated living-room space and the gallery space from different prospective.
The goal of the design was to create a clean interior without decorative overkills. Every centimeter of space is used as storage space. The interior material solution creates a dialogue between rough surface of the original brick chimney walls and the clean contours of plasterboard constructions. Mass of the sanitary space is clearly distinguished by gray plaster inviting to be touched.

Photos courtesy of Dalibor Hlaváček

Sponsor

Sponsor

  • Palm Desert Residence

    Palm Desert Residence

    A new residence for the Architect’s parents located in a country club development with strict design guidelines governing many of the exterior characteristics of the building (pi...

  • House on the Edge of the Forest

    House on the Edge of the ..

    House on the Edge of the Forest is a private residence located in Dnipropetrovsk, Ukraine, designed by ArhObraz. The spacious interior is designed in a darker palette, with wood el...

  • Leblon House

    Leblon House

    The guideline was to promote a maximum integration between the internal and the external areas, using a contemporary language.
    The idea behind the implementation of the hous...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • Flinders House

    Flinders House

    Located on a stretch of cliff-top land with views towards the sea, the site is at the end of cul de sac and abuts the Flinders Golf Course on two sides. The brief was to design “...

  • Asia Residential Resort

    Asia Residential Resort

    Oak Valley is a high-end, ecologically-sustainable golf and ski resort with private residences situated around a museum designed by leading Japanese architect Tadao Ando. For this ...

  • Hawkesbury Residence

    Hawkesbury Residence

    Project

    Marmol Radziner is the design architect for this  three bedroom-home at the base of a windswept slope in the Wanaka Valley in New  Zealand.  HMA Architects ...

  • Naust Paa Aure

    Naust Paa Aure

    The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • Espace Le Moyne

    Espace Le Moyne

    The project was to re-configure a 1600sq.ft, 2 storey in Old Montreal. The challenge was to create open divisions to optimize the area, respecting the integrity and rich, historic ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.