Lorber Tarler Residence

by Robert Gurney Architect
Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect

Located in the Mount Vernon Square neighborhood of Washington DC, an existing row house has been reimagined as a modern, light filled urban dwelling for a professional couple. The compartmentalized interior of the existing house was gutted, and the rear façade and porch were removed. Surrounded by buildings on three sides and limited to the existing seventeen foot wide by thirty foot deep footprint, the new floor layout and open plan are intended to provide dynamic interior spaces in sharp contrast to the originally dark, cramped house.
Manipulation of natural light into this residence is a major component affecting the design of the project. A new stair and glass bridge system connects all three floors, with a skylight the entire length and width of the new stair opening above. The new rear façade is almost fully glazed, maximizing the amount of light obtainable from the east exposure. On the interior, translucent panels between rooms further offer sources for natural light. The stairwell is designed as a vertical core that organizes the project. While the open riser staircases with glass rails and bridges provide transparency, a three story, wood paneled wall slices through the stairwell, integrating and defining adjacent spaces. This wall terminates inside the skylight well, allowing light from the skylight to the third floor bedroom.
A ground level terrace visually enlarges the living room and offers a private outdoor living space within the city. The terrace become an outdoor room with walls of glass, cement board and mahogany. A galvanized steel planter with bamboo and black river stone runs the length of the terrace, offering an opportunity for greenery in the urban setting.
This project relies on the verticality of the row house typology to provide spacious volume, as opposed to large floor area. The spatial qualities of this project are further enhanced by highly considered, well crafted materials and close attention to detail. A palette consisting of blue Venetian plaster, white terrazzo flooring, clear and dark stained rift-sawn white oak, aluminum, stainless steel, clear and translucent glass, painted steel, limestone and granite are forged to enrich the spaces.
This house was built near the turn of the century and is located in a historical district. The end result of this renovation represents the co-existence of a modern vocabulary adapted to current living patterns within an existing historically significant framework.

Photos by: Paul Warchol Photography

  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect
  • Lorber Tarler Residence Robert Gurney Architect

Sponsor

Sponsor

  • Mostra Black 2012

    Mostra Black 2012

    This stunning interior is Guilherme Torres's entry for the Mostra Black 2012 event. The space is hip and stylish, and mixes works of art and decorative accessories of distinct styl...

  • Stack

    Stack

    Mugi Yamamoto's diploma project is a compact inkjet printer, which is placed on top of a paper pile. When printing, “Stack” slowly moves downwards and swallows the pile until n...

  • Maison Boisset

    Maison Boisset

    Swiss architectural firm Savioz Fabrizzi Architectes has designed the Maison Boisset. Completed in 2012, this renovated alpine cabin is located in the swiss town of Orsieres. The ...

  • 11 Boxes

    11 Boxes

    In order to maximize space of the site, a simple construction method was chosen. Eleven steel frame boxes are formed using steel angles and used as the main structure, while extern...

  • Spoticam

    Spoticam

    Security cameras are like a robot and it is base of our new light concept. Name is "Spoticam", created by Antrepo Design Industry. It comes with adjustable arm, you can use it on y...

  • Wentworth Rd House

    Wentworth Rd House

    Description: This building takes full advantage of being on the sunny side of the street. Where sun access and vistas to Sydney Harbour are the same you have to embrace it. Three l...

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • Capa by Reinhard Dienes

    Capa by Reinhard Dienes

    The Capa desk is created by reinhard dienes for the foundry collection, crafting a work which speaks to the design ideals of both creative entities. the sleek desk unit is called C...

  • Beautiful Secluded Home in Costa Rica

    Beautiful Secluded Home i..

    ISEAMI concept eradicates in the education and awareness of its occupants and its community, that will be capable to learn about sustainable living thru its spatial living. The hou...

  • 3way House

    3way House

    A house which has three means of vertical transportation; climbing wall, ladders and stairs. The house is located in a residential area where old and new buildings stand intermingl...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.