Luff Residence

by Pohio Adams Architects
Luff Residence Pohio Adams Architects

The commission to design a new family home for clients posed a number of challenges and possibilities.
The site was unusually large for the area having never been subdivided like its neighbours, but came with a run down worker’s cottage, that had to remain due to Council Heritage Controls despite plastic weatherboard cladding and an assortment of aluminium windows.
The brief was for an adaptable family home that had to create intrigue and a little drama for clients who entertain regularly.
The final design utilized the falling topography of the site to make a substantial, and overtly modern addition recede behind the rebuilt cottage that addressed the street.
The contrasts between the structures were aesthetic, and material, with the new addition being constructed from concrete, glazed black brickwork, and steel.
Circulation through the house meanders with the site, courtyards separating the cottage from the new addition, and around an existing Jacaranda tree allow varied sight lines and play up the luxury of space afforded by the large site size, and frames wider views into the surrounding district.
The drama and hardness of the concrete, brick, steel, and glass found in the main living and entertaining spaces softens considerably upstairs where the private spaces play up the warmth of limed oak and more playful colours particularly in the children’s rooms.
Privacy, and energy efficiency are provided by the external adjustable louvres on the building exterior, which also provide an aesthetic link back to the horizontal weatherboards of the original cottage.

Photos by: Sharrin Rees

  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects
  • Luff Residence Pohio Adams Architects

Sponsor

Sponsor

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • House Gulm

    House Gulm

    The House Gulm is located on a southern slope overlooking the Walgau and the Rätikon group. Completely detached at the edge of the settlement area the house is situated close to t...

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • SJC House

    SJC House

    Located in the edge of the Chapala Lake, the SJC House is a different approach for the firm while being a leisure architecture project. It is a weekend house with the main design g...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • The Click Clack Hotel Bogota

    The Click Clack Hotel Bog..

    Click Clack it is not just a hotel, but completely fresh and independent experience factory. The Click Clack Hotel has now become part of one of the main arteries of the city.

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...

  • Balmain Archive

    Balmain Archive

    Australian architectural studio Innovarchi has designed the Balmain Archive. It is an extension to a small cottage located in the heritage city Balmain. According to the architects...

  • JFR

    JFR

    Steep canyon walls dominate this wooded site next to a creek in California’s Big Sur region. When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leavin...

  • La Madrague de Montredon Residence

    La Madrague de Montredon ..

    This house, built at the beginning of the 20th Century and made from stone is situated to the far west of the city just before the last harbour, just before the deep sea.
    Fr...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.