Luxury Penthouse in Downtown Montreal

by René Desjardins
Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins

The client, after spending many years in a large home on Ile-des-Sœurs, had taken an apartment with a panoramic view of downtown Montreal, Mount Royal and the St. Lawrence River. From the start, it seemed to me that this magnificent view – one of the best in Montreal – should become the focus of the project. The client wanted to live in a bright, warm loft-style apartment. I suggested a space much like the large contemporary lofts of Manhattan or Los Angeles, a loft that would speak of calm and comfort yet look out over the continually changing showcase of the city.”
Since the building was still under construction, anything was possible. The space consisted of a large 3,300 sq. ft. unit assembled from two penthouses on the 23rd floor. As a point of departure, space intended for a corridor to one of the penthouses could now be used to house the mechanical and electrical systems. This meant that the apartment could take the form of a great pure rectangle spanning across the full length of the building, with full-height windows on the North, East and West sides that would provide exceptional natural light.
The apartment comprises two zones: on one side, the shared areas: the living room, dining room and kitchen as well as a living area/home theatre; and on the other, the private quarters of the client and his son. Detailed work began on the interior envelope, playing with different coatings and colours for the volumes, using whites and shades of grey and brown to create a pared-down, warm environment.
The very high ceilings were lowered slightly to accommodate lighting fixtures and conceal the electrical controls for the window coverings. Each recessed lighting fixture has two spots, multiplying the lighting possibilities with a minimum of means. Window treatments received particular attention. Sheets of fabric combining natural fibres with threads of stainless steel – completely invisible when raised – descend from the ceiling at the touch of a button to temper the light and preserve privacy. In order to maintain the spirit of a loft, the structural columns were simply sanded down and painted in the same shades and finishes as the walls.
In the large main room, the floors are finished in planks of ash baked to a warm caffe latte. A great interior wall of white oak stained a charcoal grey forms a perfect backdrop, maximizing the sense of space and turning the focus to the spectacular view and the contemporary furniture. A detail: all the baseboard heating units have been covered in ash to match the floors.
The dining room and the adjoining kitchen are at the far North end of the room. The dining room table is surfaced in solid French walnut with a patinated steel base and can seat ten people. The kitchen is very simple yet has a very strong presence. The cabinets feature countertops of charcoal granite quartz and are faced in glass, creating bright surfaces that reflect the cityscape. A door leads to the outdoor terrace, which runs the length of the dining room.
At the other end of the room, couches finished in walnut, cotton and linen are an open invitation to conversation. The red Saarinen chair and the books suspended on the walls – through an ingenious invisible storage system – provide an accent in this section of the apartment. The living area/home theatre adjoining the living room carries over the same natural shades. The wolf on the wall (by Josée Pedneault) provides an unusual and humorous note that sets the tone for this multifunctional room, which also serves as a guest room.

The private quarters of the apartment have a more classical layout and volumes. At the end of a corridor framing a sculpture (by Jean-Pierre Larocque), a large wood wall is flanked by two wide doors leading to the father’s and son’s personal quarters.
The bedroom of the master of the house is in a rotunda facing due east. Furnishings include a fluted walnut king-sized bed in a charcoal alcove, a long floating walnut chest and two zebra chairs. The hematite curtains can insulate the room from the outer world. The suite includes two walk-in closets and a master bath that has a very refined feeling, with its heated white Calacatta marble floors, the white granite quartz used on the walls, counters and sink, and two curved alcoves finished in gold-leaf tiles with a floral pattern.
The son’s quarters are in the style of a boutique hotel that has been handled in an almost austere manner. Mostly charcoal, due to the alcove of the bed and the woodwork on the ample storage units, the room has linen curtains and opaque window coverings that can be closed to provide total darkness. These quarters also have a walk-in closet and a bathroom.
Through its clean design, a range of natural hues and many architectural details, the apartment is a great success. Surrounded by the sky and the ceaselessly changing light from the city beyond, one has the impression of being in a great airborne vessel that provides passengers with all the warmth of a home, yet the freedom of expansive views.


Photos by: André Doyon

  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins
  • Luxury Penthouse in Downtown Montreal René Desjardins

Sponsor

Sponsor

  • House of Polygon

    House of Polygon

    This house was built in the subdivision in Tosu in Saga.
    A lots of Subdivision was homogenize site, and also houses were similar environment.
    D-house(House of Polygon...

  • Mountain Cabin

    Mountain Cabin

    At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest ...

  • Casa RO

    Casa RO

    The site is located in a well stablished residencial area. This house built in the 60?s, with its straight lines, honest distribution, communication with the exterior, and usage of...

  • Wanderest ergonomic chari can be attached to a pole

    Wanderest ergonomic chari..

    The easy way for elderly to keep healthy and mobile is to do a short walk. Although a short walk can be considered as light exercise, the elderly need to break their walk into mana...

  • Attic with a view of the Rooftops

    Attic with a view of the ..

    A picturesque property from the 1600s in the Old Town neighborhood, culture forms the basis of this magnificent accommodation totaling 112 sq m (1205 sq ft). The view over the old ...

  • Housing Building of Seven Units

    Housing Building of Seven..

    A discreet and reduced architecture with hidden openings based on a compact and pure volume. One of the main intentions of the project consists in the insertion of a residential bu...

  • Sliding House

    Sliding House

    The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, ...

  • Slice shelf

    Slice shelf

    What would a shelving system look like if playful customization was its main Objective ? This question urged the Danish design studio KiBiSi to design SLICE – an architectural re...

  • Modern Rounded Outdoor Patio Lounger

    Modern Rounded Outdoor Pa..

    You will feel comfortable on the porch, in addition to the park or swimming pool while enjoying reading a book or just chatting in this cool double Lounger, designed by Victor M. A...

  • Villa with Aquarium

    Villa with Aquarium

    This Villa with Aquarium was designed by Centric Design Group and is located in the Netherlands. This eclectic apartment features a unique banister on the upstairs level - an aquar...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.