Maison Go

by Périphériques architectes
Maison Go Périphériques architectes

Organized in three levels over a parking basement, this metal-frame house is fixed on a concrete basement. The facades are made of glass outlines called “profilit”, offering thermal isolation as well as intimacy protection. This translucent envelope is leaned and the different levels are shifted ones compared with others. A zinc roof continue the outside envelope , following the “profilit” glass weft features. The house is opened by large windows. Those clear glass windows are cleverly organized according to the rooms and the view from the house, connecting it with its environment.
From the street, the house is reached by a ramp and, next to the main door the first floor is accessible by a large staircase. This is the house’s reception level. You could find there a large multi-purpose entrance as well as the parents’ room, a bathroom and a study. An helical staircase goes down to the garden-level where children bedrooms are organized around a bathroom. From the reception area, a staircase goes to the day-rooms on the second floor. There, the living room, the kitchen and the dining room are organized around a vast south-west orientated terrace.
A ramp access connects the street to the parking-basement opened to the garden, divided into two parts. The first part is a two cars parking; the second one is made of two storage cellars and a service’s entry. A staircase connects the garden level and the first floor.
We propose to organize the garden as coppice blocks pierced by clearings in front of each room. This solution will protect the house and the garden from the neighbourhood. An independent studio flat is located on the east side of the house. It is accessible from the street crossing the garden. Later, it will be easy to connect this part to the main house by the garden level.

Photos courtesy of Architectes Peripheriques, Luc Boegly

  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes
  • Maison Go Périphériques architectes

Sponsor

Sponsor

  • Mountain Cabin

    Mountain Cabin

    At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest ...

  • Leaf House in Brazil

    Leaf House in Brazil

    The roof acts as a big leaf that protects from the hot sun all the enclosed spaces of the house as the in-between open spaces, truly the most important ones.
    These in-betwee...

  • Suburbia wall storage

    Suburbia wall storage

    Suburbia is Note:s first collaboration with the Italian producer Description from the designer: First collaboration with the Italian producer Seletti. With inspiration from the ico...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • Foursquare’s Soho HQ

    Foursquare’s Soho HQ

    I didn’t hesitate when I was asked to help design Foursquare’s Soho office in New York City. As a location-based social networking company, Foursquare “helps you and your fri...

  • Lookout House

    Lookout House

    Clients chose to retain the eccentric 1979 structure of the property and commissioned a gut renovation and extension.
    The original pyramid form of the house, which is center...

  • G Seven

    G Seven

    Take a look at the G Seven home renovation by Fixonic in upper class Braemar Hill, at the south of North Point on the Hong Kong Island. This home is decorated with contemporary woo...

  • Ita House

    Ita House

    Taller5 has been successful in a play whose main theme is the balance between large windows, water mirror and stone finishes through two architectural bodies cuddling a vacuum.

  • Studio SC

    Studio SC

    The architectural project of this photography studio, specialized in food photos, emerged from an internal competition held at StudioMK27. The team was divided into 3 groups that w...

  • Lymm Water Tower

    Lymm Water Tower

    British studio Ellis Williams Architects transformed a 130-year-old derelict Grade II listed water tower into an amazing contemporary home.
    Located in Lymm, a large village ...

  • Windowless House in Portugal

    Windowless House in Portugal by Aires Mateus & Associados

  • Malgrats Seven

    Malgrats Seven by Tono Villa & Joan Miquel Segui Arquitectos