Malbaie VIII Residence

by MU Architecture
Malbaie VIII Residence MU Architecture

Description: The reinterpretation of the traditional barn found in the area is the driving force of the architectural concept. Fully wrapped in a dark gray metal cladding on its sides and roof, the residence protected from the elements features a familiar form. Three volumetric cuts in the main volume, coated in white cedar planks are made to clearly mark the entrance on ground-floor and create space for two terraces on the upper floor. As if the metal skin had been stripped off to reveal a more fragile interior, the envelope evokes the idea of a tree’s bark protecting its inner core.

The experience of the house takes root in the basement, within its wood cladded and concrete formed walls, where a large playroom and children’s dormitory cohabit. At the ground level, the main lobby, entirely covered in wood, welcomes you in a cozy spa-like atmosphere. From the main entrance you can access four large en-suite bedrooms and the main staircase. In contrast to the white cedar walls, the railing of the staircase is made entirely of raw hot rolled steel. With surprising lightness it acts as a backbone connecting the different levels of the house.

As we move from the basement to the top floor, we enter the living spaces overlooking the forest and the surrounding area. We gradually discover framed views of trunks, branches and foliage as our eyes are lost over the distant mountains. The upper level reveals itself as a large open plan with kitchen, dining, lounge and living space. The mirror effect of radiant concrete floor accentuates the fluidity of the space and reflects the abundant natural light onto cedar walls and ceiling. Under an impressive cathedral ceiling, a fireplace is conveniently placed in the center of the open plan to unify the various activities of reading, cooking, eating and relaxing. The ambiance of the space plunges us into a comfort similar to that of old wooden homes. At night, low light levels slip the ceilings into shadow creating a warm but mysterious atmosphere that evokes the traditional Québécois evenings of yesteryear.

Sponsor

Sponsor

  • House in Senri

    House in Senri

    Located in Suita, Osaka, Japan, this contemporary home was designed by Shogo Iwata in 2010. Divided between eight levels, the house measures 901 square feet. House...

  • Namly House

    Namly House

    A House for Multi-Generation Living
    Peter and Lucy wanted to house three generations under one roof, to enjoy grandparenthood without having to compromise on freedom, differ...

  • House for Life

    House for Life

    Ukrainian studio Ryntovt Design has completed the House for Life project, a 2,906 square foot single family house located in Dnepropetrovsk, the fourth largest city in Ukraine. ...

  • Doria

    Doria

    Doria is a private resience located in Turin, Italy. Designed by Fabio Fantolino, it is sleek and elegant, with a high degree of sophistication. Photos courtesy of...

  • The Medic’s House

    The Medic’s House

    The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
    The need ...

  • Stunning Vicarage Conversion

    Stunning Vicarage Convers..

    This former brick vicarage located near Malmö in southern Sweden, was converted into a stunning 4,500 square foot modern home. Built in 1904 and renovated in 2007, the residence b...

  • Neutral Bay House

    Neutral Bay House

    Neutral Bay House is a residential project completed by Downie North Architects in 2014. The home is located in Neutral Bay, Australia. Neutral Bay House by Downie Nor...

  • Northbridge House II

    Northbridge House II

    Roth Architecture has completed Northbridge House II, a private residence in Sydney, Australia. The home is warm and open, with glass walls to let in natural light. Nor...

  • Stalker table

    Stalker table

    Watching stalking birds on a field, Joscha Brose and Jorg Holtje were inspired to create this small tripod side table.

  • Open House

    Open House

    This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.