Martin House

by ALT Arquitectura
Martin House ALT Arquitectura

In this house we always fled to make “a nice home”. I think Art is not better or worse for its beauty but the degree of emotion that arises. Beauty is something superficial and, in most cases, false. My obsession in this case was to make a total abstraction (which has nothing to do with minimalism), evoking the same mixed emotions we feel when we see the black monolith in “2001: A Sapce Odyssey”, Stonhenge, or the black smoke in “Lost”(tv serie). It is a black box that absorbs light, with no cap on the edges, with holes instead of windows. No proportion, its geometry is strictly demanded by the internal function. I tend to be formalistic in my architecture, but here I wanted to approach it as something that comes out of nowhere, as if I had never studied architecture. Not a house or a sculpture, I don´t know exactly what it is, and I don´t need to know it. And so makes me feel a restlessness sensation that keeps me going adore Architecture.
Function
It is divided in two different parts. The lower floor, linked to the terrain, and the upper floor resting on it. The terrain sloping slightly downwards, situating the area of the lounge-office-kitchen below the level of the road. Thanks to an elevated fold towards the road, it is possible to create an artificial skyline thus hiding the dwellings which surround the plot. This part is flexible, organic and open. Over it, a pure black steel parallelepiped, which lodges the rooms. This part is rigid, artificial and closed. The resulting effect is a pure enigmatic piece, which stands on a small artificial hill.

Photos by: Ángel Luis Tendero

Sources: ArchDaily, DesignBoom

  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura
  • Martin House ALT Arquitectura

Sponsor

Sponsor

  • Greta Grossman Residence Renovation

    Greta Grossman Residence ..

    Here is another house Located in the stars' neighborhood of Beverly Hills, Los Angeles. Designed by Greta Magnusson Grossman in 1948, the three bedroom, three bathroom 3,000 square...

  • (Who is Watching You) Lamp

    (Who is Watching You) Lam..

    Slovakian design firm ALLT Studio has created a unique lighting series called "Who is Watching You". Shaped like a CCTV camera, each lamp in the series is made from steel sheet and...

  • Blue Jay Residence Interior

    Blue Jay Residence Interi..

    Lori Dennis has designed the interior of the Blue Jay Residence, located just above the Sunset Strip in one of the prestigious “Bird Streets” of Hollywood Hills in Los Angeles....

  • Kuramathi Island Resort

    Kuramathi Island Resort

    Located on Kuramathi Island in the Maldives, Kuramathi Island Resort is ideally located with spectacular views of the Indian Ocean. This resort is comprised of 290 villas of variou...

  • THE TREEHOUSE

    THE TREEHOUSE

    How is THE TREEHOUSE designed? The major image of the design is a sheet of paper that is pleated and encloses both interior and exterior spaces. THE TREEHOUSE is based on five elem...

  • Between Art & Music

    Between Art & Music

    The aim was to give our client a night and day difference from their day job with white marble counter tops and bright walls of a typical dental clinic. We wanted to give the owner...

  • Barca

    Barca

    Barca is produced by the Japanese company Conde House. In 2008 it won gold leaf in the IFDA competition in Japan. Barca consists of boards shaped similarly to those used in boats. ...

  • The Inhabitable Sculpture

    The Inhabitable Sculpture

    The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and insta...

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...

  • The Henry Stool

    The Henry Stool

    Inspired by Scandinavian and Japanese design, the stool HENRI combines different styles and materials.
    Its consists of a white lacquered aluminium base and a seat of natural...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.