Mercer House

by Vibe Design Group
Mercer House Vibe Design Group

The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing residence was of sound construction and worthy of part retention and utilization. Unlike their previous home that they described as too stark & cold, the client’s called for a liveable family home with sophistication and warmth.
An undeniable street presence was formed with a striking timber-lined shape that extends with the longest street boundary. The bold tapering shape offers the dual purpose of protecting the occupant’s privacy, while disguising the properties three-stories within. The garage door is finished in a perforated metal, which is also specified for the adjacent pedestrian entry gate. Upon entry, one ascends the stairs and is invited into the primary living area. The central streamline kitchen is void of handles and inconspicuously incorporates a scullery/butlers pantry. A clear glass splashback gives a sneak-peak to the battened timber feature wall beyond. Windows in the lounge area are given a framed view of the beautiful established trees in the streetscape, while the dining at the opposite end of the space spills onto the north-facing outdoor entertaining area.
A sliding wall off the dining gives separation to the rumpus/movie room, bedrooms and descending staircase to the garage and laundry below. A battened Blackbutt feature wall disguises doorway access to the bedrooms, bathroom and powder room. The lounge area affords a quiet desk space beneath the floating staircase, and camouflaged access in the continued battened wall to another bedroom. The staircase leads to the upper storey master bedroom, which includes windows at opposing ends of the room. The protected east facing windows provide a beautiful elevated view over the undulating surrounding landscape.
Although not obvious, the transformation used much of the existing conditions. The striking design solution gives the residence an undeniable street presence, combined with optimum liveability, sustainability and privacy for the occupants.”

Sponsor

Sponsor

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • Rietveld Bungalow

    Rietveld Bungalow

    The Dutch interior designer Remy Meijers viewed it as a challenge to transform a double bungalow, designed by the famous architect Gerrit Rietveld and situated in the village of Ba...

  • 31 Blair House

    31 Blair House

    Many historic elements were left untouched in the 306 m2 space, retaining the site’s historical essence and providing a quaint contrast to the unit’s modern interior.
    Wh...

  • Milan Preview: Corniches

    Milan Preview: Corniches

    Ronan & Erwan Bouroullec have created the Corniches wall shelf collection for European furniture brand VITRA. The glossy wall shelf units are made of ABS and come in three sizes an...

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

  • The Fab Lab House

    The Fab Lab House

    The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) designed the Fab Lab house as their entry into the 2010 Solar Decathlon Europe.

    The goal of all the house...

  • RR House

    RR House

    The young architect Guilherme Torres was called to redesign this duplex apartment penthouse in Itaim, a new boom neighborhood of São Paulo, Brazil.
    The building, a Rocco As...

  • Villa Pruhonice

    Villa Pruhonice

    Jestico + Whiles have been appointed to design a luxury private villa in the heart of prestigious Pruhonice, near Prague.
    The client’s vision is to create a family home wh...

  • Villa Nefkens

    Villa Nefkens

    This private villa is beautifully situated on a hill in the natural landscape region of the Veluwe. The residents enjoy magnificent views of the Rhine River from their living room....

  • Open House

    Open House

    This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.