Mill Valley Hillside

by McGlashan Architecture
Mill Valley Hillside McGlashan Architecture

Type of Project
The Mill Valley Hillside project is a residence for three generations, in two separate dwellings, under one green roof. It brings the grandparents closer to their children and grandchildren, yet carves out spaces tailored to each generation. Upstairs is formal, quiet and dramatic. Downstairs is warm and casual, from cozy window seats to a generous play areas for the boys, their pet rat, and their drum set. As family arrangements evolve, so can the house. The middle level can be shared variously between the two dwellings.
Plentiful light, natural finishes, salvaged wood, and built-in elements hand-carved by the architect tie the living spaces together into an organic whole. It is all covered by a green roof, as if the living surface of the hillside was peeled up to create naturally conditioned living space below. With a minimum of disturbance and energy, a steep hillside is sculpted into a thriving family compound.
Notable Points
Planning conditions allowed for a single new home with a small 2nd unit on the large hillside parcel. In order for the 2nd unit to expand beyond the allowed 500sf and share space with the upper unit, the architect conceived an attached 3-level structure.
To preserve privacy and separation without marring views or limiting outdoor space, each level is topped with a semi-intensive green roof, planted with native and drought tolerant species. Super-insulated, passively conditioned, with many energy- and water-efficiency features, the home is an ecological exemplar.

Photos by: David Fenton, Scott McGlashan, CJ Chapman

Source: ArchDaily

Sponsor

Sponsor

  • Grange Infinite Showflat #24-01

    Grange Infinite Showflat ..

    Situated at the very heart of Singapore’s shopping district and soaking up the antiquity of Grange Road, this new residential development promises a luxurious lifestyle with its ...

  • White Cube

    White Cube

    Sergey Nasedkin and Anna Ulyanova, principals of Russian studio ARCH.625 have designed the interior of the White Cube, a 861 square foot, one bedroom, one bath apartment located in...

  • Colibri chair

    Colibri chair

    Description from the designer: Colibri is inspired from Nordic stickback chairs into a contemporary modernist expression: easy-going and yet quite classical. Furthermore, Colibri e...

  • Schiller Residence

    Schiller Residence

    SaaB Architects created this contemporary home in 2011 for a client located in Lavon, Israel. The bright, open interior flows blends easily with the exterior spaces. ...

  • Mosewich House

    Mosewich House

    This functional and inviting family house is perched on the edge of a steep slope in a suburban setting. Existing ponderosa pines, bunch-grass and sagebrush were carefully preserve...

  • Boaçava House

    Boaçava House

    Boaçava House was developed from an adaptations of its original design with a boost of the outdoor/indoor relationship. Supported by 4 columns only, the house rises up from the gr...

  • Casa 8

    Casa 8

    Located in a residential neighborhood in Brasilia, Brazil, the “House 8″ is a family residence that offers the simplicity of architecture through the choice of materials with a...

  • Seaside Cottages Scatter

    Seaside Cottages Scatter

    The Cedar shake clad exteriors and billowing American flags waving in the ocean breeze paint a picture of the quintessential New England retreat. Interiors are full of life and spi...

  • Winnipeg Skating Shelters

    Winnipeg Skating Shelters

    Winnipeg is a city of 600,000 residents located on the Canadian prairie. It is the coldest city of its size outside of Siberia. Winter can last six months. So learning to celebrate...

  • The Inhabitable Sculpture

    The Inhabitable Sculpture

    The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and insta...

  • A Home in Berkel en Rodenrijs

    A Home in Berkel en Rodenrijs by in Berkel en Rodenrijs, The Netherlands

  • First Shipping Container House in Mojave Desert

    First Shipping Container House in Mojave Desert by Ecotech Design