Modern LightHouse

by Canadian architecture studio LineBox.
Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.

Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s planned Lindenlea community, adjacent to the city’s “old money community of Rockcliffe Village.” As the kidney-shaped site is wedged between the parking lot of the community centre to the southwest and a forested 40-foot escarpment to the north, it presented unique challenges and opportunities to coordinate views with desires for light.
The primary glazed façade was therefore oriented north thus ensuring privacy on the south side while allowing the space to be filled with diffused light. This orientation also addresses concerns about overheating in the summer. Vertical windows along the south allow streams of sunlight to reach deep within the house and obscure undesirable views of the parking lot.
The design is based on a”vertical stacking of both open and closed spaces and minimal details that establish an ascending hierarchy of social and private spaces.” Splayed around a spiraling steel and maple staircase that rises within a vertical glass shaft are rooms that exude airiness and a sense of connectivity. “The large side entrance with a limestone floor creates a generous ‘shedding’ area” for the teenage kids which then leads into the open kitchen and dining area.
The sleek Irpinia cabinetry is “neutral in tone and is spatially defined by a large granite-topped island with a lower, table-height extension” for spreading out homework or gathering around to socialize. The space is characterized by views of exterior foliage and Mooi pendant lights that bring down the sense of scale and soften the otherwise crisp, rectilinear volumes.
The elevated great room with its 22-foot high ceilings, warm maple floors (all floor have radiant heating), and crisp white walls is uncluttered and absent of visible light fixtures. This room showcases art and facilitates conversation. Floor-to-ceiling commercial-grade windows wrap the north corner of the room, expanding the space into the forest beyond. The two-sided fireplace that screens the front entrance provides a “welcome beacon of warmth to new arrivals on a cold night” and fills the living room with its playful glow. The second storey has a sizeable landing that wraps around the staircase shaft and serves as the children’s rooms, a bathroom and a loft office overlooking the double-height living room. The top “tree house” level is a boutique hotel style master suite and roof-top terrace with spa and spaces for working, reading and sleeping.
Shaped by the unique site conditions and the lifestyle of a busy modern family, Lighthouse addresses the need for both privacy and connectivity. It balances freshness with warmth, contrasts natural with urban and celebrates a rare rural oasis within Ottawa’s city centre.

  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.
  • Modern LightHouse Canadian architecture studio LineBox.

Sponsor

Sponsor

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Queens

    Queens

    Queens was designed by Perth-based Cambuild. The stunning interior possesses a heightened sense of elegance and sophistication, and an attention to detail that only adds to the exp...

  • The Flag House addition

    The Flag House addition

    Vienna-based architectural firm Propeller Z has completed an addition to a 200 year old farmhouse in Fahndorf, Austria.
    Within a budget of 70,000 euros, Propeller Z succeed ...

  • House in Sequeiros

    House in Sequeiros

    This modern residence was adapted from an old farmhouse located in Amares, Portugal. Topos Atelier de Arquitectura kept the intervention sparse to preserve the structure's rustic c...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

  • Little Printer

    Little Printer

    Little Printer prints your social media updates, news, puzzles, news, and more on a small piece of paper. In this way, you have your offline entertainment throughout the day.

  • West Knoll

    West Knoll

    West Knoll is a private contemporary residence designed by Amit Apel Design, Inc. It is located in Los Angeles, California, USA, and was completed in 2013. Ph...

  • 23 Alnwick Road

    23 Alnwick Road

    23 Alnwick Road is considered by Park + Associates Pte Ltd as a rare few project where the ‘the client’s character comes through in the form of a house’. The functions are en...

  • Tubabu Stool

    Tubabu Stool

    Basque designer Martín Azúa has created the Tubabu stool. The stool is made from beech wood. From the designer, “The three legs are inserted in the seat. The footrest is attach...

  • Casa CDS

    Casa CDS

    This contemporary home is a 2012 project by Javier Cristiani that is located in San Salvador, El Salvador. An expansive glass curtain wall allows light and a sense of nature to ent...