Moore Studio

by Omar Gandhi Architect
Moore Studio Omar Gandhi Architect

The clients, who are new empty-nesters with two dogs, had previously been full time artists before finding other work to support their family. The project is intended to be a vehicle for pursuing their youthful ambitions once again.
The new home is built on a recently purchased piece of land amidst a dense forest in the small town of Hubbard’s, Nova Scotia, approximately 45 minutes south of the city of Halifax. The 1500 square foot house is designed to be left exceedingly raw, providing open spaces and allowing plenty of natural daylight to penetrate the interior. The objective was to provide a platform for their artistic aspirations to flourish once again, while also providing a quiet setting for the couple to enjoy the surrounding landscape with their dogs, free of the stress of the city.
The project relies heavily on idea of metamorphosis. The point of departure for the form began as a simple and elegant gable with a 12:12 roof pitch, a vernacular form commonly found in Nova Scotia. As the design process began, the undemanding form began to shift and change to allow for the space and natural lighting requirements of the clients, while still relying heavily on the simplicity of the original gable. The unique product of this distortion is a result of the relationship between all of the entities involved, including the landscape, the program, and the clients.
The palette of the designed house is soft wood, exposed to the sometimes harsh weather of Nova Scotia, aluminium roofing and concrete floors. The interior walls, floors and ceilings are clad in plywood and OSB, reducing the need for drywall to a minimum and emphasizing the rawness of the interior. The ground floor includes a double height kitchen and dining space, a living room, 2 bedroom and bathrooms. The upper floor is separated into two individual studios for Peg and Garth, each looking down upon the kitchen from above. Materials such as caged industrial fixtures, salvaged steel grating and natural construction materials (plywood) flank the interior space. Stretching along the main façade of the house is a continuous strip of windows, which allow for a long view of the property and opens up the main floor to the exterior. The upper floor is lit by an end to end clerestory window. The upper floor also opens up to the rear bank as the house is built on the side of a natural hill. Adjacent to the house, a steel shipping container has been re-used as a shed. The house was built by young and highly skilled local contractors Mike Burns and Adam Smith at MRB Contracting.

Photos by: Greg Richardson Photography, Omar Gandhi, Mike Burns

  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect
  • Moore Studio Omar Gandhi Architect

Sponsor

Sponsor

  • Home in Estaca de Bares

    Home in Estaca de Bares

    It is a home between medians, two plants, in which the section is considered the key to the configuration of space, although it was in the original state. Remains almost entirely t...

  • Baleia Condo

    Baleia Condo

    The location of this condo is unique, between a large rain forest reserve that covers the mountains of Serra do Mar and the almost untouched beach of Baleia, in the northern coast ...

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • La Moraleja

    La Moraleja

    All-round refurbishment. 750 sq mt (8,073 sq ft) detached house (Madrid).
    Its construction dates from 1984, with a closed and dark distribution but very well built so the fi...

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • Bromont Residence

    Bromont Residence

    Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont, this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consi...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Casa La Tomatina

    Casa La Tomatina

    The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed sto...

  • Mormanis House

    Mormanis House

    Located in Dover Heights this sloping site has a panoramic outlook over the harbour and Sydney’s skyline beyond. Whilst enjoying these views the house still provides intimate spa...

  • Sky Box Apartment

    Sky Box Apartment

    This Sky Box Apartment was designed by Centric Design Group, and is located in the Netherlands. The property boasts a vast terrace which looks out into the surrounding piers. ...