Mormanis House

by MPR Design Group
Mormanis House MPR Design Group

Located in Dover Heights this sloping site has a panoramic outlook over the harbour and Sydney’s skyline beyond. Whilst enjoying these views the house still provides intimate spaces within.
We call this duality the “cave and prospect”. This notion has been achieved by the balance between transparency and solidity of the outer skin of the building. The views are captured through the extensive glazing at the rear while solid walls allow for privacy to the adjacent neighbours. Highlight windows and skylights allow for natural light to wash the interior spaces.
The internal plan has been developed as a sequence of interlocking spaces. Entering the building on the top level, visitors will be able to experience the spectacular views as they pass over the threshold into the house. You then continue the journey by walking down the internal stairs which lead to the bedroom level and the garden and entertainment area on the lowest floor.
The dramatic siting of the house has been offset by the use of a variety of natural materials such as stone, recycled timber and weathered zinc. These materials contrast with the background of plain white plaster walls.

Photos courtesy of MPR Design Group

Source: MPR Design Group

  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group
  • Mormanis House MPR Design Group

Sponsor

Sponsor

  • DLW House

    DLW House

    In the continental zone of Florianopolis, Brazil, “Casa DLW” is located. Situated on a steep terrain, the owners of the residence wanted to have a dwelling where the social and...

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • Glass House

    Glass House

    The house is situated on a 4000 sq.m site, with a total floor area of 2500sq.m. The owner requested a modern, glamorous, open plan, light-filled house with views from all rooms int...

  • Mount Pleasant Residence

    Mount Pleasant Residence

    The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facili...

  • Ted Bed

    Ted Bed

    Designer Volen Valentinov of Bulgarian studio All in has created a sofa bed that easily converts into a comfortable chair. The Ted Bed consists of three elements, a mattress, a rec...

  • Riverview House

    Riverview House

    Riverview House is a residential project completed by Bennett and Trimble. It is located in Riverview, Australia. Riverview House by Bennett and Trimble: "A new...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • Private Residence

    Private Residence

    The client had visited our recent project, the exclusive Qualia resort on Hamilton Island and wanted us to bring this resort feel into his beach house. He wanted a laid back feel t...

  • House in Hofit

    House in Hofit

    The house is the site itself. The place already has its own geometry created by a gradient rising some three metres. It has an ideal path; it is raised above the ground and visuall...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.