Mosewich House

by D’Arcy Jones Design
Mosewich House D’Arcy Jones Design

This functional and inviting family house is perched on the edge of a steep slope in a suburban setting. Existing ponderosa pines, bunch-grass and sagebrush were carefully preserved by siting the house away from the street.
A private, sunny courtyard merges the kitchen and dining areas with the landscape. Intimate views of vegetation and exposed rock are a welcome contrast to long views towards the river valley below.
A robust, dark tinted stucco mass anchors the house to the ground, morphing as one continuous mass to create courtyard walls, terraces, fireplace chimneys and structural shear-walls. Opposite, yet never quite touching, is a muted stucco mass bending and wrapping asymmetrically to frame dramatic views. Interior spaces are defined by modulating the voids between these two contrasting stucco masses. When these stucco masses extend inside the house, the threshold is defined with floor-to-ceiling glass, translucent in some locations for privacy.
Deep cantilevered overhangs provide both shade and upper level rock gardens. Carefully located operable windows provide effective cross-ventilation, eliminating reliance on air-conditioning.
Double-height dining and living spaces separate upper level bedroom wings. This central spatial “sigh” is naturally lit from two directions, admitting light deep into the interior. Punctuating this open space is a sculptural maple and steel stair, connecting all three levels of the house.
Mirroring the formal language of the exterior, dissimilar interior materials never meet, separated by thin reveals. A refined exterior palette of smooth concrete, cement stucco, aluminum windows and red cedar is paired with an interior of white gypsum-board with maple and slate flooring; the theme of a two-tone stucco exterior is repeated inside by interlocking cherry and maple millwork. Built-in cherry ledges double as overflow seating and toy chests.
From the interior, it is easy to forget you are in a conventional subdivision. Calm and simple, with moments of playfulness and subtlety, one surprising twist is a sound-proof recording studio hidden under the garage. One of the clients is a physician by day, a cover-band drummer by night.
This project continues and articulates an ongoing search for form, material and space finely tuned to the particulars of site and client, synthesizing simultaneous qualities of simplicity and complexity.

Photos courtesy of D’Arcy Jones Design

  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design
  • Mosewich House D’Arcy Jones Design

Sponsor

Sponsor

  • Eco-Golf House 3D Rendering

    Eco-Golf House 3D Renderi..

    Our challenge in this project was to create the dense vegetation surrounding the house which required some effort from our side.
    Together with the client, we understood the ...

  • Beautiful Two Sisters Red House

    Beautiful Two Sisters Red..

    Located in Langstini, a district of Riga in Latvia, these two twin homes were designed by Riga-based architectural firm NRJA to accommodate two separate families. The first floor o...

  • House 77

    House 77

    Póvoa de Varzim is a city profoundly related to the sea and fishing. Its great cultural richness became an interesting stimulus to the project. In fact, the house was an opportuni...

  • The Living Cube

    The Living Cube

    The Living Cube is a work of innovative design by Till Koenneker. It presents a multipurpose solution for storage and distribution in small apartments and various other spaces, fun...

  • Writing Studio

    Writing Studio

    This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the ...

  • South Coast Residence

    South Coast Residence

    The house grew out of its formidable site, inspired by the Illawarra Escarpment to the far west and north, and to its east the tidal ocean rock shelf and ocean beyond. Our aim was ...

  • Container House

    Container House

    Two San Francisco art and travel addicts overhauled a loft and customized a pair of shipping containers to accommodate their collection and reflect their passions.

  • Eco-Friendly Modern House

    Eco-Friendly Modern House

    Perched on the bluffs of Pacific Palisades, California, the Vicino House by Forma Design Group features spectacular 180-degree views of the Pacific Ocean and Santa Monica Bay. Orig...

  • Apartment with Terrace in Kiev

    Apartment with Terrace in..

    This apartment with a terrace is located in Kiev, Ukraine and it was designed by ID4U. The interior is mostly elegantly neutral, but features a number of more quirky and colorful a...

  • Converted Barn

    Converted Barn

    ‘It’s been a personal ambition to take a lovely old agricultural building and restore it to glory, if not its former use,’ said Julia Uttley, the owner of Chantry’s Barn. ...