Mosman House

by Popov Bass Architects
Mosman House Popov Bass Architects

The site occupies a former defense barracks on the ridgeline of Middle Head, with significant views of Middle Harbour to the North and Bradley Bushland Reserve to the West. The program was for the construction of a new single family dwelling that took advantage of the wide north facing site and potential views.
The architectural response is a calm building that expresses itself neutrally within the landscape without recourse to adornment. The intention is to reveal the richness of materials through clarity of assembly. The form is a simple composition of four off-form concrete walls that support an expressed steel-framed roof vault. The concrete walls ground the building and provide protection from the elements and privacy. A terracotta clad volume containing the library rises above the roof vault to best command views of the harbor.
The architectural promenade commences with an avenue of trees, directing views towards the rising form of the terracotta clad library, the off-form concrete entrance canopy and timber-lined entry vestibule. Beyond the front door, a series of spaces are defined by changes in level below a unifying ceiling vault. A curved timber wall directs the eye through wide openings of sliding glass toward panoramic views. In contrast to these subtly defined spaces, the dining room is contained between terracotta-clad splayed columns, which direct a linear view to the horizon.



The house accommodates 5 bedrooms over 3 storeys. The children’s bedrooms, playroom and garage are accommodated on the lower ground level, with the living areas and master suite on the upper-ground entrance level. The uppermost level accommodates the library. The plan is a clear linear arrangement where living spaces and bedrooms open to the North, with service areas and amenities to the South.
The development has a positive impact to the built form and immediate neighborhood as its amenities are enjoyed by children living on the street. It has facilitated an old neighborhood feel to the area. It was designed with the input of many other consultants and a collaborative approach during construction.
A careful selection of sustainable external materials and details ensure the longevity of the building’s lifespan. A low maintenance home, it has no painted external walls and low water use vegetation. It has minimal energy and water consumption having light filled spaces sheltered from the heat, north orientation with large overhangs, cross flow ventilation, high performance glazing, energy and water efficient fixtures, solar power for hot water and pool, photovoltaics and a rain water collection facility for irrigation, toilets and laundry.
The building is designed as a private home for the long term use of its owners with a high level of finish and detailing within the budget requirements.

Photos by: Kraig Carlstrom, Kurt Arnold, Alex Popov

Source: ArchDaily

  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects
  • Mosman House Popov Bass Architects

Sponsor

Sponsor

  • PF Single Family House

    PF Single Family House

    The PF single family house, the remodeling and rebuilding of an already existing edifice, lies half way along the ridge below the medieval castle of Pergine Valsugana and it is loc...

  • Wooden Heap Furniture

    Wooden Heap Furniture

    The Wooden Heap project wants to invite the public to see beyond appearances. Create the unexpected and the surprise. Remove any traces of furniture which hides inside. It makes re...

  • Dalvey Road House

    Dalvey Road House

    Dalvey Road House is a private contemporary house designed by Guz Architects. Completed in 2012, this modern tropical bungalow is located in Singapore, and as with most of Guz Arch...

  • Villa Sapi

    Villa Sapi

    Description: Canadian architect David Lombardi’s concept of ‘Function over Form’ leaves Villa Sapi’s guests with a sense of discovery and surprise at every twist and turn, ...

  • The Nuler-Cudahy Residence

    The Nuler-Cudahy Residenc..

    This partial tear-down and reconstruction of a ’50′s modern home explores opportunities opened when one is freed from traditional design imperatives that limit architectural ex...

  • KM House

    KM House

    Family house located a few kilometers from the city of Rosario, Argentina, in Portal de Aldea, a low-density residential neighborhood.
    On a corner lot, the ground floor volu...

  • Guest House

    Guest House

    Italian architectural firm Enrico Iascone Architetti has designed the Guest House. Completed in 2008, this contemporary home is located in Bologna, Italy. Guest ...

  • Summer House Vestfold

    Summer House Vestfold

    This spectacular summer house located on the coast of Vestfold, Norway was designed by architects Einar Jarmund, Hakon Vigsnaes and Jan Stavik. The building maintained the shape, s...

  • House Zochental

    House Zochental

    Liebel Architekten BDA created this modern residence for a family living in Aalen, Germany. Although the sloped site seemed to be unfit for building purposes, it proved to be an ex...

  • Lacrimi Si Sfinti

    Lacrimi Si Sfinti

    Lacrimi si sfinti ("Tears and Saints") is a restaurant located in Bucharest, Romania, and was designed by Cristian Corvin. The space is designed in a traditional Romanian style... ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.