Moss Oaklands Residence

by Nico van der Meulen Architects
Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects

Architectural firm, Nico van der Meulen Architects, was commissioned to design this home according to the owner’s specifications. The brief to the architect was to create a single-storey home with an urban feel. In order to achieve this, the architect updated the 1950’s house and converted it into a timeless modern space with a better flow. Alterations and additions were made to the original building to allow for four bedrooms and large entertaining areas. The single-storey building allows for large double volume spaces and flat roofs have been used in the alteration to keep vertical expansion in mind for the client’s future. As a result of an impeccable renovation, the house is divided into public and private spaces. To enter the private areas of the home, one must cross a bridge above a new internal water feature which breaks the public and private spaces, separating the entrance hall and study from the private home. In keeping with the owner’s brief to have a home with an urban and open feel, the interior and exterior entertaining areas have been blurred by sliding stacking doors that open up the whole facade.
Creating a perfect synergy between exterior and interior, M Square Lifestyle Necessities saw to every detail of the interiors of this home. Focusing on creating a liveable, relevant and expressive home, the large interior planes were perfectly balanced through the use of specifically chosen furniture and artwork, which were all used as visual statements. By using a neutral palette, the company was able to create a warm environment by bringing in touches of colour through rich and bold accessories and furnishings such as the Domino coffee table and bold flower pattern ottoman. Natural wood elements articulate texture and depth; while essential to the welcoming ambience of the home, the correct styling enhances each room and brings the architectural design to a full and complete circle. The timeless grandeur of this home lies in its harmonious balance between warm textured finishes and vast neutral colour planes. Specialising in all forms of decor, furnishings and styling, M Square Lifestyle Necessities ensured that an effortless and simplistic interior space was created that both complemented the design of the house, as well as the family that live in it.

  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects
  • Moss Oaklands Residence Nico van der Meulen Architects

Sponsor

Sponsor

  • Monte Vista

    Monte Vista

    The clients originally hired us to design a casita or an expansion on the existing foot print of the house but didn’t want to give up the beautiful yard and lush green lawn that ...

  • A Home in Berkel en Rodenrijs

    A Home in Berkel en Roden..

    This lovely home is located in Berkel en Rodenrijs, The Netherlands. The home is simple and comfortable, with large windows that allow an abundant amount of natural light in. ...

  • Bondi House

    Bondi House

    Located on Sydney’s Bondi Beach, this four level house occupies a narrow infill site, and has been designed to maximise its’ compact 120m2 site and capitalise on views across I...

  • Residence  Possum Trot

    Residence Possum Trot

    A new home has finished construction in the diverse and historic Tarrytown neighborhood. Possum Trot, at 2,500 square feet, is a modest urban home designed specifically for the nee...

  • Schuler Villa

    Schuler Villa

    In the center of the village of Boudry, the project settles on a narrow plot, surrounded with collective housing, a church and an old mansion. In this motley context and its limite...

  • The Japanese “With” from LOOP Studio

    The Japanese “With” f..

    This is the latest piece of high-architecture from LOOP studio. The house is called “With” and it is located in a rural area in Gunma, Japan, far away from the noise and insani...

  • Via delle Orfane

    Via delle Orfane

    This chic apartment is located on the Via delle Orfane in Turin, Italy. It was completed by CON3STUDIO in 2012. Floor Plan Photos courtesy of CON3STUDIO

  • Art Warehouse

    Art Warehouse

    Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new wo...

  • Giant Pixel

    Giant Pixel

    Giant Pixel in San Francisco is a software developer occupying three floors near the City’s Mint Plaza, an area known for creative redevelopment and modernity drawn from vintage ...

  • Lookout Residence

    Lookout Residence

    Los Angeles-based studio Bertram Architects has designed the Lookout Residence. This four bedroom, four and a half bath contemporary home is described by ben Bacal as "a jewel box ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.