Mount Pleasant Residence

by Wright Feldhusen Architects
Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects

The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facilitated the opportunity for a semi subterranean entertainment area, still with views to the river. The general design intent was to provide transparency of the ground floor living spaces. Areas obtain views by looking through other spaces or courtyards. The more box like bedroom areas hover over this glass living zone.
The main bedroom projects telescope like into the view which ensures a dramatic vista, and also provides a shaded eternal entertainment area to the terrace below. All directly exposed windows are protected by operable eternal louver blinds to control solar gain. Passive climate control is the main ESD feature of the house. External walls especially the west facing bedrooms are clad in copper which shields the walls in the afternoon and will also weather with the classic verdigris. This adds to the natural pallet of materials and compliments the jarrah glue laminated structural columns in the entry and the main stair gallery.

Photos by: Rob Frith Acorn

Via Wright Feldhusen Architects

  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects
  • Mount Pleasant Residence Wright Feldhusen Architects

Sponsor

Sponsor

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

  • ALON

    ALON

    ALON is a private residence located in the south of France. Designed in 2006 by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners, the home boasts spectacular views over the surrou...

  • The Wave House

    The Wave House

    The stone of exterior Coralline interferes inside to offer visual continuity… The exterior sensation – interior ends up by getting lost putting the gardens inside the house.

  • Downtown Manhattan Loft Renovation

    Downtown Manhattan Loft R..

    Located in a modernist Richard Meier tower in the Far West Village in New York City, this bright and spacious loft was recently completely renovated by New York City-based architec...

  • 12 Feet Wide Family House in Barcelona

    12 Feet Wide Family House..

    The house is situated in the heart of an old town district in Barcelona. The urban grid of the area is characterized by small, narrow and long plots.
    This house is probably ...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Open Box 2

    Open Box 2

    Open Box 2 involved modernizing a boxy 1940s stucco house. The original house was a series of small, dark rooms with a completely unfinished ground floor and little connection to t...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • Bayside House

    Bayside House

    This residence was built for a family in the Bayside neighborhood of Queens in New York City. The 3200 square foot triplex home houses three generations under the same roof so it i...

  • The Leblanc-Cox Residence

    The Leblanc-Cox Residence

    Texas-based architect Charles Todd Helton has designed the Leblanc-Cox Residence. This contemporary home is marked by high ceilings and open spaces. It is located in Houston, Texas...