Mountain Cabin

by Marte.Marte Architekten
Mountain Cabin Marte.Marte Architekten

At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest in appearance, it stretches up out of a small hollow situated on a narrow path along the edge of the forest. The only change made to the hillside is the driveway and the terrain has been left in its original form.
Fitting into the landscape as if it were a barn, the building, which is a fine example of the homogeneous use of materials, in this case, carefully hewn rough concrete, stands out against the meadow green and winter white. Its ashy-gray colour only contrasts slightly with the heavy oak front doors and the anthracite-coloured handrails blend in with the branches of the surrounding forest. As if they were punched into the walls, the square windows of different sizes are spread out across the walls, and their full effect is only achieved at the corners.
The integration of the outer surfaces requested by the client is a kind of artifice. At the entry level, which is accessible via a flight a steps, the structure narrows down to two supporting corner columns, which not only provides guests with the unique opportunity to look through the building while at the same time enjoying a panorama view of the surrounding landscape, the whole time protected from the elements, but also lends the entrance a sense of significance. Inside the column, a spiral staircase connects the living area on the upper level with the two more private areas on the lower level, where the bedrooms and relaxation areas are interlocked like a puzzle. Semantically speaking, this gesture of the tower creates archetypes of fortified structures and abstract computer figures in your mind’s eye, making the tower seem familiar and strange at one and the same time.
Inside, the openings punched into the double-walled concrete shell are transformed into framed landscape paintings by wide, matte solid oak window frames that do not take up much wall space. These framed windows direct the guest’s attention to the prominent mountain chain, the gentle slopes and the dense forest grove. Besides the raw concrete surfaces and the untreated oak floors, doors and fixtures, the black metal surfaces complement the harmonious, austere combination of materials. The client and architects haven’t built a flimsy holiday house, but instead a place of retreat that will remain standing for generations, despite any forthcoming changes of climate and landscape.

Photos by: Marc Lins Photography

  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten
  • Mountain Cabin Marte.Marte Architekten

Sponsor

Sponsor

  • Maximum Garden House

    Maximum Garden House

    The client wanted a house where they could keep an eye on their 2 kids without the need to be in the same space. Loos’s Raumplan, somehow, came to mind.
    We were also looki...

  • Stacking Nesting Table

    Stacking Nesting Table

    This brilliant Stacking Nesting Table concept is designed by Florian Krautli. The unit comes with four pieces of different sizes. Each piece can be utilized as a table or shelf. Yo...

  • Hotel Lone

    Hotel Lone

    Hotel Lone, the first design hotel in Croatia, is situated in the Monte Mulini forest park, Rovinj’s most attractive tourist zone, located in the immediate vicinity of the legend...

  • Skype’s North American Headquarters in Palo Alto

    Skype’s North American ..

    The project entailed a tenant improvement of 54,000 square feet of existing office space to support 250 employees involved in high technology development.
    Photos courtes...

  • Nove 1 Twin Residences

    Nove 1 Twin Residences

    This project consists of two adjoined and related cousins on a corner site and is often thought of as a ‘sibling rivalry’.
    They sit quietly in the historic section of As...

  • GiFU

    GiFU

    GiFU is a family of wooden lamps created by María del Pilar Velasco and Pau Stephens. The lighting collection is on display at the Milan Furniture Fair 2012. Shaped like a giraffe...

  • 33rd Street House

    33rd Street House

    Positioned on a narrow 28′ wide lot in Denver’s LoHi neighborhood, the 33rd Avenue house is an elongated, open floor plan. While the urban quality of the block was desirable to...

  • Spectacular Views

    Spectacular Views

    This stunning home is located in Tiburon, San Francisco, California. It boasts five bedrooms and six bathrooms, along with a gorgeous view over San Francisco. It is currently for s...

  • The Zinc House

    The Zinc House

    Rarely does this kind of home come on the market. ‘One of a kind’ might understate the unique appeal and stunning design of this modern home. Situated on 1.4 acres of a private...

  • Villa O

    Villa O

    As you approach up the private road from the sleek yachts of the marina and the pretty village, through the scented pine trees, your first vision of Villa O is one you wont forget ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.