NDA

by no.555 Architectural Design Office
NDA no.555 Architectural Design Office

The project NDA (PLANTER) is located on top of a steep slope in “Yamate Bluff”, Yokohama, Japan. This area offers panoramic views over the city and the Mount Fuji. In the vicinity there is a small but beautiful park that has many preserved houses and is popular among tourists.
Since I believe that building design should respect and challenge the potential of an area and the direct environment, the NDA project is deeply connected to the “Yamate Bluff Load” characteristics.
The “Yamate Bluff Load” is an area featuring many retaining walls.
The texture and the facades’ overall appearance is inspired by this particularity. Reducing the standard size of the concrete panels affected the amount of mortar joints, thus creating a somehow more busy pattern.
Another intention was to accentuate the “handmade feel” with a rich variety of concrete hues and a random layout of the concrete panels.
Several plywood colors were used for the molds in order to “transfer” the diversity of the hues onto the concrete panels. This technique could be considered as a natural counterpart of the application of lye.
In addition the project’s goal was to combine the conflicting client’s requests : offering large openings to enjoy the magnificent views, while having some privacy from neighbours.
The building is a wrapped cube where the only necessary voids are cut off to allow light and air to flow inside.
A sense of openness is given thanks to the big outdoor terraces.

The building itself is almost like a planter. . . .
The layout of the openings follows a vertical and horizontal imaginary grid. The cutouts of the facade welcome “plants gardens” on each floor.
Time alters things, seasons weather stones. Architecture is a part of that natural process. Nevertheless I am convinced that architecture can survive for a long time and co-exist with the surrounding environment.

Photos by: Koichi Torimura

  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office
  • NDA no.555 Architectural Design Office

Sponsor

Sponsor

  • Beach House in Las Arenas

    Beach House in Las Arenas

    The project consists of a small house on a beach a hundred miles south of Lima and explores the expansion of the conventional uses of a beach house. To that end, a container box ha...

  • Villa in ‘het Gooi’

    Villa in ‘het Gooi’

    Villa in 'het Gooi,' designed by Remy Meijers, is located in 'het Gooi,' the Netherlands. The home is decorated in shades of gray with accents in wood of different tones, creating ...

  • Bamboo Fountain

    Bamboo Fountain

    French designer Mickael Chrost has designed the Bamboo Fountain, a water tap inspired by Asian bamboo fountains. In designer’s words, “The water falls voluntarily in a slow fas...

  • No. 210

    No. 210

    No. 210 is a residential project completed by Buildall Homes Inc. in Toronto, Canada. The interior of this loft is warm and stylish, and has a unique eclectic elegance. ...

  • The Eclipse

    The Eclipse

    Welcome to The Eclipse, a home full of features. Fun-lovers are well looked after with the epic home theatre and a large open-plan living area that combines a kitchen, dining and f...

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • P House

    P House

    This 5,726 square foot residence was designed by South Korean architect Hahn Joh. Located in Jongno-gu, a district in central Seoul, South Korea, the two-story home is the first on...

  • Before/After: Bondi Bathroom Remodel

    Before/After: Bondi Bathr..

    The layout of the bathroom as far as fixtures went, was self-selecting; there were real challenges with this space. The first was to establish a way to get the plumbing were it nee...

  • House IV

    House IV

    The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Nethe...

  • Franz House

    Franz House

    Buenos Aires-based studio BAK Architects has designed the Franz House. Completed in 2010, this two story contemporary vacation home is located in Mar Azul, Buenos Aires Province, A...