NEXTHouse

by David Vandervort Architects
NEXTHouse David Vandervort Architects

NEXTHouse is a 2,700 square foot, custom-designed home fusing the northwest modern tradition with the highest quality environmentally sustainable building techniques, features, and finishes. It is a speculative venture on the part of the architect, created to demonstrate cutting edge “green” features and modern design in a “for sale” residence.
NEXTHouse is located on a 5,500 square foot, south-facing, in-city corner lot. It is designed to fully appreciate the land, reaching out to views and light, while providing a lush microclimate of northwest appropriate landscaping. Terraces, decks, and patios encourage outdoor living in both formal and private settings.
NEXTHouse replaces an un-sound existing residence which was “deconstructed” with the majority of the framing material reused in the new structure. To minimize site disruption, the new house was sited on a portion of the existing foundation. The original siding was re-milled and used as an element of the new siding. A rigid program of on site waste recycling was implemented. The impacts of enlarging the footprint of the house are mitigated by the inclusion of eco-roofs to moderate additional storm-water collection.



Energy conservation techniques include spray polyurethane foam insulation, a high efficiency / low emissions gas condensing boiler for the radiant floor system, an air-to-air heat exchange ventilation system, natural stack ventilation for cooling, PEX plumbing piping (better insulated, shorter runs to fixtures) and the use of clerestory windows to maximize daylighting opportunities. Energy generation is included via a roof mounted 1kw thin film solar panel array with net metering.
Recycled, renewable or reclaimed materials include FSC certified framing material and wood trim, fly-ash concrete, re-used materials from the existing residence as described above, FSC certified hardwood flooring, Ipe wood decking, FSC certified plywood cabinetry boxes, countertops made from post-consumer waste products, linoleum flooring and natural wool carpets.
A healthy indoor environment is maintained by using only low-voc finishes including paint and clear cabinetry and floor finishes, an air-to-air heat exchange ventilation system with HEPA filter, radiant floor heating as opposed to forced air, and the use of formaldehyde free plywood. Also, stack ventilation will allow healthy air movement through the house.
NEXTHouse is a demonstration of the future of the single family home. It is in-city, compact, efficient and “green”. As a model for what can be done toward sustainable housing at a reasonable cost, this house should prove invaluable in promoting the inclusion of such features on residential work throughout the region.

Photos by: Michael Jensen Photography

Source: ArchDaily

  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects
  • NEXTHouse David Vandervort Architects

Sponsor

Sponsor

  • Micro

    Micro

    Description: Micro embodies the very essence of Craft Feeling, Industrial Making, since although it is inspired by handcrafted micromosaics, it is finished off industrially using t...

  • 4.5×20 House

    4.5×20 House

    This house was designed for a young family with one children and grand mother, located in Van Phu new urban area in Ha Noi, Vietnam.
    The existing design is boring (like thou...

  • House of Dust

    House of Dust

    In this house classical orders and proportions celebrate dust. The golden section divides the sides of the living room: a light grey base supports a ceiling of rustic plaster of th...

  • The Duplex in Tribeca in New York

    The Duplex in Tribeca in ..

    Description: On the border of Tribeca and Soho, light, location, soaring ceilings and a blend of exquisitely mixed materials in a high caliber conversion of this building circa 186...

  • Small Residential house reconstruction

    Small Residential house r..

    Observing the ongoing pattern of architectural planning in the crowded cities of the USA, across Europe and in Japan, small apartments have became the obvious answer to the problem...

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • Casa PDR 385

    Casa PDR 385

    The plot is in Praia D’El Rey – Golf and beach resort, Óbidos. It has 1,932 m2 (20,800 ft2).
    The Southeast façade (parallel to the road) is where the entrance is. The ...

  • Skyline Residence

    Skyline Residence

    Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an economical approach to creating an environmentally sensitive building within a ...

  • Terrace

    Terrace

    This terrace was inspired gourmet in Africa, chose to wall claddings materials like bamboo, worked by hand in contrast to gold pads, which were used in the fireplace and dining tab...

  • Aranya House

    Aranya House

    Designed as a single floor dwelling, this house is a luxurious sprawl in the lap of a natural surrounding. The house is responsive to the series of palm trees that existed before a...