NORTH SYDNEY HOUSE*

by Bijl Architecture
NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture

This heritage-listed Victorian semi-detached terrace house has been transformed from a pokey house with impractical living spaces into a house that flows effortlessly from room to room, and then into the outdoors. A number of the original features were refurbished and the dark, gloomy interiors were converted into a warm, light home with a mix of contemporary and traditional styling.

While the front half of the dwelling was retained to maintain the heritage detail of the interior, the rear was demolished to create a bright, airy and contemporary extension with a clear relationship to the sheer rock face defining the rear of the property and the refurbished back and side courtyards. The new kitchen incorporates bold splashes of colour and a sociable open plan meals area. Upstairs, the main bedroom suite was relocated to the rear and extended into the side addition. Material, colour and texture are very important to this design. The existing face convict brick was retained and recycled to rebuild the rear of the terrace, whilst Terracade cladding was adopted as a contemporary interpretation of the traditional masonry unit to denote the extension.

Source URL: www.bijlarchitecture.com.au/north-sydney-house-1/

  • NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture
  • NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture
  • NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture
  • NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture
  • NORTH SYDNEY HOUSE* Bijl Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Villa Valtanen

    Villa Valtanen

    The use of modern technology and new treatment methods have started a new chapter in Finnish wood architecture. Lauri Louekari´s Villa Valtanen won a respected wood prize, ”A Lo...

  • House Gulm

    House Gulm

    The House Gulm is located on a southern slope overlooking the Walgau and the Rätikon group. Completely detached at the edge of the settlement area the house is situated close to t...

  • Asia Residential Resort

    Asia Residential Resort

    Oak Valley is a high-end, ecologically-sustainable golf and ski resort with private residences situated around a museum designed by leading Japanese architect Tadao Ando. For this ...

  • Moore Studio

    Moore Studio

    The clients, who are new empty-nesters with two dogs, had previously been full time artists before finding other work to support their family. The project is intended to be a vehic...

  • Parnell House

    Parnell House

    BOX Living recently completed the Parnell House project. This two story modern house is nestled in a wooded area in Auckland, New Zealand. The lower level has a large living area a...

  • A House in the Woods of Kaunas

    A House in the Woods of K..

    The house is situated on the river shore. The envelope of the building is composed of glass and rusted steel planes which were mounted in vertical segments in order to have a metap...

  • Tubabu Stool

    Tubabu Stool

    Basque designer Martín Azúa has created the Tubabu stool. The stool is made from beech wood. From the designer, “The three legs are inserted in the seat. The footrest is attach...

  • Haus von Arx

    Haus von Arx

    The former building – originally built in 1951 – had been extended, converted and renovated several times over the past years. As a consequence, it presented itself as an accum...

  • Studio House

    Studio House

    A house like an archetype. As a prelude to the castle “Schönberg” (12th century) at the Wehrgraben – site of a former guard house. The house consists of two building volumes...

  • Starr Residence

    Starr Residence

    The design of this house at Bondi Beach centres on maximising space within strict height and bulk controls while taking advantage of available views, light and breezes. Arising fro...