Namly House

by CHANG Architects
Namly House CHANG Architects

A House for Multi-Generation Living
Peter and Lucy wanted to house three generations under one roof, to enjoy grandparenthood without having to compromise on freedom, differing needs and the privacy of each generation. Peter is a fan of concrete architecture, and wanted a tropical house in reinforced concrete, a deck where he could rest and gaze upon the scenery of the neighbourhood, internal walls finished in white putty , minimum frontal openings for privacy and noise control. In addition, his wish list included :
1 house yet 2 homes
Simple yet beautiful
Front yet back
Tropical yet cool n breezy
Natural yet tasteful
Raw yet elegant
Indoor yet outdoor/in touch with nature
Small yet spacious
Minimal yet more than enough
Less yet more
In this region, the tropical house is commonly characterised by these elements : Deep overhang eaves, sun-shading screens, louvers, extensive usage of timbers, etc. This house thus allowed for a reinterpretation of the tropical house; one that addresses the family’s needs, yet relates appropriately to the site context and the tropical climate.
Entry to the interior is a procession through a vestibule, then greeted by a cascading water feature. Integrated with the car porch, this water feature collects rainwater and serves as a natural cooling agent for the spaces, a green oasis and a backdrop for the thoroughfare. Wind drawn into the interior from above and below the stepped features gets cooled. The other end of this thoroughfare is Peter’s deck, which opens to a panoramic view of the neighbourhood. Diagrammatically, this is the communal spine, with the bed rooms and utilitarian spaces along its sides. This is the common gathering space, the children’s playground, and a wind tunnel for the NE/SW monsoons. The interior, insulated by the thermal mass of the reinforced concrete walls, remains cool at all times. In the afternoon heat, the interior temperature is two to three degrees lower than the outdoors. Within the monolithic structures, spaces are day lit, and crafted by varying day-lighting strategies and the choice of landscape elements.
Landscape is integral of the architectural design to complement the raw concrete, and to address the heat island effect as a result of the concrete surfaces. Specific plant/tree species serve their respective roles as sun-shades, visual cues (e.g. coral tree), space definers (bird next ferns, dracaena), connectors (scheffleras), for sensory-enhancements (pandan leaf), for therapeutic purposes (eucalyptus, melaleuca), and for food (chillies, kangkong, ladies’ fingers). A rain-harvesting system is incorporated for auto-irrigation of the landscaped areas.
This house characterises the family. Its solid front belies an interior that is open and transparent; beneath its cold concrete shell is a sanctuary of heart-warming dwelling spaces; and its stoic monolithic presence conceals a constantly cool environment that is responsive to the tropical climate. It is a manifestation of great collaboration between the family and their architect. It demonstrates the potential of housing a multi-generation family serving differing needs and aspirations, in a contemporary tropical setting.

Photos by: Albert Lim K.S.

  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects
  • Namly House CHANG Architects

Sponsor

Sponsor

  • H-House

    H-House

    A private residence in the archipelago of Stockholm situated on a beautiful site overlooking the ocean. The setting is scenic but the climate is harsh. Summers are light but short ...

  • Home 07

    Home 07

    This single-family apartment for four people is situated in a stately building in southern Amsterdam, NL. The original structure, with rooms for staff, a double hall and long hallw...

  • Valley House

    Valley House

    Valley House is located in the Hefer Valley, in Israel. It was completed in 2011 by Arbejazz Studio Architects with a minimalist interior and an airy décor in the interior. ...

  • Apartment in Madrid

    Apartment in Madrid

    This modern apartment in Madrid designed by IlmioDesign studio features wide open spaces and a daring artistic selection. With its crisp white walls and futuristic light fixtures, ...

  • Quarry Street House

    Quarry Street House

    Quarry Street is located in the heart of Princeton, a 5-minute walk to Princeton University campus, public library, Art Council, shops, restaurants, and train station. This new con...

  • Tea House

    Tea House

    At the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov you’ll find a small garden. The garden is unostentatious, slightly wild but even so graceful, each spring apple and cherry ...

  • Carmel Residence

    Carmel Residence

    The house sits on a dense site facing Carmel Bay and the Pacific Ocean. Our clients were keen to be fully cognizant of this amazing setting in all areas of the home. As such the ho...

  • Wolf Creek View Cabin

    Wolf Creek View Cabin

    Balance Associates Architects created this contemporary cabin in Washington, USA. It serves as a private retreat with panoramic views of the surrounding wilderness. Wol...

  • Loft 24-7

    Loft 24-7

    Loft 24-7, designed by Fernanda Marques Arquitetos Asociados, is located in São Paulo, Brazil. The home, a bungalow of about 2700 square feet, exists as much on the outside as on ...

  • Orchard House

    Orchard House

    Arch11 was tasked with designing an authentic minimalist interior for a speculative home purchased by our client.
    The monochromatic palette is contrasted by a two-story red ...