Narrabeen House

by Choi Ropiha Fighera
Narrabeen House Choi Ropiha Fighera

To look at it, the Narrabeen House might not seem like your typical home in the suburbs, but in the way it operates, this house is completely suburban. This home is a retreat from the city.
A series of threshold devices increasingly separate the visitor from the street, to the extent that in the main living spaces there is no sense of neighbours, of the suburb, or of the city beyond.
Extending on conventional courtyard house typologies, the design utilises an interlocking of interior and exterior spaces. It is through the central courtyard that the house is accessed, the courtyard also acts as the main organising element, around which the family living spaces are arranged. These spaces are private and interior, though thanks to the courtyard, they are also exposed to the outdoors. The architecture plays with the tension between these elements, the outdoor ‘rooms’ giving internal and external living spaces. This interior arrangement also plays against the strong directionality suggested by the site; at the rear of the house is a southward vista, looking over the Narrabeen Lagoon.


 
The design also makes use of varying heights above the adjacent water. As the house is built on a flood plain, the structure is by necessity raised from the ground. This includes not just the house, but the courtyard itself. In relation to the raised courtyard, the swimming pool is below, built at ground level. And upon entering the house’s inner space the visitor realises that there is a second storey that cannot be seen from the street, and from which they can find views of the surrounding landscape.
The design finish throughout draws on the simple elegance of blackened and medium-stained timbers. The restrained palette, with the house’s simple volumes, creates a calming atmosphere, reinforcing the idea of a withdrawal from the city.
The project received 2010 TDA Design Award, Residential New Buildings, High Commendation.

Photos by: Simon Whitbread

Source: Contemporist

  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera
  • Narrabeen House Choi Ropiha Fighera

Sponsor

Sponsor

  • CIPEA No.4 House

    CIPEA No.4 House

    Situated in Laoshan Forest to the west of central Nanjing city, China International Practical Exhibition of Architecture (CIPEA) began in 2003 to bring twenty-four renowned interna...

  • House in Vila Boim

    House in Vila Boim

    The house is located in an agricultural property with 50ha in Vila Boim, Alentejo. Alentejo’s landscape is primarily composed by soft rolling hills and plains, with cork oaks and...

  • Brick Sofa

    Brick Sofa

    KiBiSi has designed the Brick series for Versus. The series consists of a puf, a chair, a two and three seater. KiBiSi set out to make a sofa with strong architectural references s...

  • Attico Migani

    Attico Migani

    The project concerns the arrangement of the interior and exterior of a house on the top floor of a new building in Lugano.
    The clients wanted a tailored solution that could ...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • Martis Camp – Lot 189

    Martis Camp – Lot 189

    Martis Camp - Lot 189 is a private residence located in Martis Camp, a private community near Lake Tahoe, California, USA. This two story contemporary home  was designed by Swabac...

  • BES Pavilion

    BES Pavilion

    BES pavilion is a service space for an open community, focusing on the aspects of art and culture. Located in the central Ha Tinh city, BES (Bamboo + Earth + Stone) is set up from ...

  • The Salt & Pepper Cell

    The Salt & Pepper Cell

    We love the minimal salt & pepper shaker design but we want some industrial touch in our life. This is for your dining table. It is like a D size battery also the dimensions too. M...

  • SJC House

    SJC House

    Located in the edge of the Chapala Lake, the SJC House is a different approach for the firm while being a leisure architecture project. It is a weekend house with the main design g...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.