Naust Paa Aure

by TYIN tegnestue Architects
Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects

The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats and fishing gear, but today many of them are being converted for recreational summer use. This particular boathouse is located on the outermost reaches of the Moere-coast, and it hails from the middle of the eighteenth century. It was in such a bad state that the owner decided to tear it down and build it anew. The simplicity of the old building, its good placement and honest use of materials would become key sources of inspiration for the design of the new building. Great emphasis was placed on the main construction, the gates of the gable wall and the adaptable long facade.
The disclosed and somewhat unavailable location made material-reuse very desirable. Old windows from a nearby farmhouse were collected and sorted. The placement of these windows became key in deciding what distance to use between the pillars in the main construction.
During the process of tearing down the old boathouse it was discovered that the structure had been built on unstable clay-ground. The new building therefore rests on H-profiles eight meters in length, spanning across a crevice in the bedrock. The white painted main construction of the new boathouse was built on site. In order to ease the foundation work, parts of the wall construction is resting directly on mountainous ground.
The cladding is made from Norwegian pine, pressure treated using a product based on environmentally friendly biological waste from the production of sugar (Kebony). The outer layer needs no maintenance and in time it will give the boathouse a silvery grey patina. The gates in the south facade turns around a steel rod pivot and creates a sheltered outdoor area. The backlit cotton canvas gives a comfortable light, while the steel roof of the old boathouse protect the gates from the wear and tear of a harsh climate.
150 year old materials from the old boathouse is used to clad some of the indoor surfaces, and behind this cladding one can find most of the constructions bracing. A tabletop rested on old bullhead rails makes a working bench four meters in length, for gutting fish and storing tools.
An adaptable design approach and flexibility in the building process coupled with a high degree of presence on the work site have been crucial for the final result of this project. Rational choices in regards to material use, method of construction and detailing have given this boathouse its distinguished architectural features. The building remains true to the historical and cultural heritage of Norways.

Photos by: Pasi Aalto

  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects
  • Naust Paa Aure TYIN tegnestue Architects

Sponsor

Sponsor

  • Maylands Additions

    Maylands Additions

    The project is a highly crafted response to the clients requests for a house that respects the strength and delicacy of the existing. It is a work of humility that builds on the ma...

  • Residencia MB2

    Residencia MB2

    A residence remains the most complex topic in architecture. It represents the result of an alchemy between the needs and wishes of a client, understanding the context and discourse...

  • A House in Kisami

    A House in Kisami

    The ‘A’ House in Kisami is a private retreat overlooking the ocean at the southernmost tip of the Izu Peninsula, about 180km south of Tokyo. Located at the end of a tiny mounta...

  • Bundeena House

    Bundeena House

    The Surry Hills-based Clark Pearse Architects have completed the Bundeena House, located in Bundeena, a village near Sydney, Australia. The home overlooks the ocean magnificently f...

  • Hardanger Retreat

    Hardanger Retreat

    This retreat was desgined and built by Todd Saunders and Tommie Wilhelmsen. A self-initiated and self-financed project. The main dilema for emerging architects is finding clients ...

  • Lake View Residence

    Lake View Residence

    An unparalleled view west, over the Bright Leaf preserve and up the Colorado River, and the desire to live casually amidst a collection of mature live oak trees combined to make a ...

  • Wooden Cube House

    Wooden Cube House

    Wooden Cube House is a project designed by 81.WAW.PL and rendered by graphic designer Michal Nowak. It is a home brimming with subdued elegance, glass and wooden walls, and an imp...

  • Knock Down - Cloth Rack

    Knock Down - Cloth Rack

    The basic idea in Knock down-Cloth Rack is a simple wedge assembly, that can attach a horizontal element to a vertical load-bearing element.

  • LEGO Wall project

    LEGO Wall project

    Hambourg-based agency Npire has designed this impressive LEGO wall divider in their office's kitchen. During over a year, from May 2010 to May 2011, the designers used over 55,000 ...

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.