Nautilus Studio

by Calico Studio
Nautilus Studio Calico Studio

Most artists if pressed could work in the most awkward of spaces, adapting to their means. Our artist wanted a space that would call her to create. The studio is tucked in between existing trees in close proximity to the main house providing a visual connection to her family that can easily be broken and re-established.
We found inspiration in the spirals of the Nautilus, which are reflected in the studios placement on the site and in the section of the building. Conversations are natural occurrences on the front porch under the far-reaching overhang, protecting visitors from seasonal rain and direct sun in the summer.
We put much effort into finding materials that are reminiscent of ancient cathedrals, but modern in their efficiencies. AAC, aerated autoclave concrete, masonry was chosen for its insulating properties and aesthetically to ground the building. We were also looking for a material to balance the cool white block walls and we found humble OSB.
Most readily used underneath materials we brought OSB front and center. On the ceiling it is raw and as a skin for our casework and support spaces it is stained with a semi transparent finish. Our textile artist retreats inside under custom glulam beams that stretch in broad areas capturing and bouncing natural light into the workspace.
 By broadening the underside, the exposed beams reach from inside the studio out into a six-foot overhang toward the landscape and main house creating a haven for the family to gather and relax. The wedge shape for the studio is based on a golden rectangle that was squeezed by sight constraints. The loft acts as a girdle to provide stability to our long tall east wall.
The open workspaces are split into a dry space for textiles and wet for painting. The spaces are flexible and the custom wheeled furniture can be set up on the fly to adjust to the needs of the artist. A downed cedar tree milled onsite was utilized for the furniture. The overhang was designed using sun diagrams to prevent direct sunlight from bleaching the textiles inside.
Accessibility to the loft storage is achieved with adjustable custom metal ladder. We needed a way to get larger supplies to the loft easily and fashioned a block and pulley system using an antique hay trolley and marine cleats. The shape of the roof implies a passing breeze or a rolling wave, spurring camaraderie.
White dapples light reflects off the walls onto the terrace, providing areas for conversation or spontaneous inspiration. The nautilus studio utilizes a straightforward pallet; where color, texture and pattern work with shape and structure to provide a calm cantered space that is also ready for the unexpected whims of its artist.

Photos by: Spike Mafford Photography

  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio
  • Nautilus Studio Calico Studio

Sponsor

Sponsor

  • Villa Håkansson-Tegman

    Villa Håkansson-Tegman

    Höllviken south of Malmö was originally a seaside resort, but the forested rows of summer houses are continuously being transformed into a carpet of permanent housing. The site i...

  • Skype’s North American Headquarters in Palo Alto

    Skype’s North American ..

    The project entailed a tenant improvement of 54,000 square feet of existing office space to support 250 employees involved in high technology development.
    Photos courtes...

  • Mantis Lamp

    Mantis Lamp

    Mantis is a simple desk lamp created by Berlin-based studio Böttcher+Henssler for Slovenian lighting company Vertigo Bird. The lamp is made from lightly stained maple and coated a...

  • Balmain Archive

    Balmain Archive

    Australian architectural studio Innovarchi has designed the Balmain Archive. It is an extension to a small cottage located in the heritage city Balmain. According to the architects...

  • Luxury Loft Apartment Renovation

    Luxury Loft Apartment Ren..

    Guillaume Gentet designed this contemporary interior for a young couple and their children living in Greenwich Village, New York, New York, USA. It began as a one bedroom, two bath...

  • Splendid Triplex Apartment over the Water in Sweden

    Splendid Triplex Apartmen..

    This 2,228 square foot triplex apartment is part of Gåshaga Pier, one of the most exclusive family housing projects in Sweden designed in 2001 by Sandellsandberg Architects. Situa...

  • PA House

    PA House

    Living in the tropics is all about enjoying the nature and the climatic conditions. The unforgiving sun, the extreme humidity, the scent of earth just after the first showers and t...

  • Tile House

    Tile House

    Complete refurbishment of a house in Costa Brava. Located in an old building, the proposal aims to transform the intricate original distribution in a clean space by creating a “t...

  • The Duplex in Tribeca in New York

    The Duplex in Tribeca in ..

    Description: On the border of Tribeca and Soho, light, location, soaring ceilings and a blend of exquisitely mixed materials in a high caliber conversion of this building circa 186...

  • Hillgate Street Residence

    Hillgate Street Residence

    A new build contemporary house designed by Seth Stein Architects. Set behind a traditional façade within Hillgate Village in Notting Hill the plan extends 26 metres (85 feet) in l...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.