Nexus House

by Johnsen Schmaling Architects
Nexus House Johnsen Schmaling Architects

The Nexus House, a compact home for a young family of four, occupies a small site in University Heights, a historic residential district in Madison with iconic homes by Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright, Keck & Keck, and many others. Successfully contesting the local preservation ordinance whose strict guidelines advocated stylistic mimicry while failing to recognize the neighborhood’s rich architectural diversity, we designed a quiet but unapologetically contemporary building, its formally restrained volume discreetly placed in the back of the trapezoidal site, where it avoids direct visual competition with its two dignified neighbors, a hundred-year old Spanish Colonial home and the Ely House from 1896, a cherished landmark on the National Register of Historic Places.
The house is composed of two principal building blocks: a two-story brick podium partially carved into the site’s existing slope; and a linear cedar-clad meander that wraps up and over the podium before transforming into a cantilever, its overhang providing shade for the south-facing main level patio. Following this binary parti, the home’s “public” functions – garage, support rooms, and an open living hall – are located in the brick base, while its “private” spaces – upper level bedrooms, baths, and a small reading room – are housed in the cedar volume. Exterior steps lead up the slope to the home’s front door, a glazed recess with a delicate steel canopy marking the vertical joint between the two distinct building blocks.
The glass entry door opens into a small vestibule that leads into the main living hall, an open space for cooking, eating, and sitting, where a series of floor-to-ceiling windows offer arriving guests expansive, carefully framed views into the neighborhood.
The deliberately neutral interiors of the living hall are complemented by a troika of dark-stained wood objects that spatially anchor the open space: a small entertainment center; a fireplace and chimney; and a wood wall and canopy cradling an intimate side lounge, which can be separated from the living hall with large pocket doors to serve as a guest bedroom or quiet study.

Photos by: John J. Macaulay

  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects
  • Nexus House Johnsen Schmaling Architects

Sponsor

Sponsor

  • Mama Shelter Paris

    Mama Shelter Paris

    In the historic Saint Blaise neighborhood located in the heart of authentic Paris with its flowerlined café terraces, its gardens and its air of rebellion, MAMA SHELTER welcomes y...

  • Suburbia wall storage

    Suburbia wall storage

    Suburbia is Note:s first collaboration with the Italian producer Description from the designer: First collaboration with the Italian producer Seletti. With inspiration from the ico...

  • Muskoka Boathouse

    Muskoka Boathouse

    This rebuilt boathouse contains a new 600 sq.ft. second storey guest suite – complete with kitchenette, living space, three piece washroom, bedroom and roof terrace. Situated at ...

  • DIY Pen

    DIY Pen

    Every pen bought, borrowed or stolen is disassembled to see what's inside... Could this continuous curiosity be conquered by starting with a pen already apart? The DIY pen is born ...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Fun House

    Fun House

    The project for an apartment in Juan les Pins designed by Studio UdA developed by Andrea Marcante and Adelaide Testa tackles the issue of holiday homes. The small size of the apart...

  • Loppa

    Loppa

    Loppa is a pendant lamp that surrounds the light much like an envelope enclosing a letter. The paper structure supports the from and diffuses the light, giving a warm glow to the a...

  • Hemeroscopium House

    Hemeroscopium House

    For the Greek, Hemeroscopium is the place where the sun sets. An allusion to a place that exists only in our mind, in our senses, that is ever-changing and mutable, but is nonethel...

  • Liane Lane

    Liane Lane

    The Liane Lane residence, a recently completed 6,000 square-foot contemporary residence in Orange County received both a juried award, as well as the Member’s Choice Award, in wh...

  • Buholmen Cabin

    Buholmen Cabin

    Oslo-based architecture firm Skaara Arkitekter AS has designed the Buholmen Cabin project. Completed in 2008, this 1,076 square foot, contemporary cottage, is located on the waterf...