Nova Lima House

by Denise Macedo Arquitetos Associados
Nova Lima House Denise Macedo Arquitetos Associados

The concept of this project started from the perception of huge tendency that this House would have as a space for CONTEMPLATION.
First the House would have the purpose of sheltering and expose a considerable collection of contemporary art, and second, outlined by valleys and blue mountains of Minas Gerais, the environment is surmounted by a rare and spectacular landscape, which should be brought indoors in all their environments, bedrooms, baths, living rooms, Office, and mainly, the kitchen, because the cuisine is also focus of interest of the owner.
Therefore the project should attend and harmonize two important needs: large area in brickwork walls for the exhibition of the arts, and facades with glass so that the external landscape could be seen in the House.
Thus was created a gallery of 14 meters deep, and double height of 6 meters high, offering a display area of 190 square meters.
The wall of the left side of this photo gallery 14metros has allowed the creation of a ramp with 28 meters long, promoting a movement and a walk surrounded by valuable works of art aimed at, and the extraordinary landscape external frameworks.
The choice of materials and finishes aimed at simplicity and plainness, characteristics important to the owner, couple seeking to avoid interference to the exhibition of works and architectural tracing, tracing this with prospects already very well demarcated by the apparent color of the metallic structure of iron ore, beside this region is a large mining site.
To evade interference was chosen the burnt cement floor, and the white walls with special paint and cleaned, including baths and kitchen, do not have coatings.
All sides are in white Corian, which mimic with the walls, and the carpentry in white lacquer, was conceived with the intention of not promoting the highlight on the walls, but complement them.
The definition of the furniture was guided by the same concept so that at no time does not compete with the work, but at the same time mimetizasse the cement floor burned.
The pieces were chosen by the sobriety and elegance of color and design, following the coherence that has guided the entire project.

Photos by: Gustavo Xavier

Sponsor

Sponsor

  • Toda House

    Toda House

    The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into p...

  • L23 House

    L23 House

    The house land is oriented to West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the l...

  • Fraser Residence

    Fraser Residence

    Juxtaposed volumes define the exterior appearance of this modern home while interweaving special volumes define the expansive interior. A generous transparency floods the living sp...

  • Apartment in Color

    Apartment in Color

    Apartment in Color is a hip project completed by Yuri Zimenko, and located in Russia. The interior makes use of vibrant colors to create contrast and add character to each individu...

  • Residence CF

    Residence CF

    Designed by PUPO + GASPAR Architecture & Interior, Residence CF is located in São Paulo, Brazil. The home is clean and fresh, with spacious rooms and an abundant supply of natural...

  • Midvale Courtyard House

    Midvale Courtyard House

    Midvale Courtyard House is a renovation project undertaken by Bruns Architecture. It is located in Madison, Wisconsin, and consists of the addition of 840 square feet and modernizi...

  • Banyan Tree Ungasan Bali

    Banyan Tree Ungasan Bali

    Set high on the cliffs near to the Uluwatu Temple, Banyan Tree Ungasan brings definitive fine cliff top living to the renowned beach island of Bali.
    With unrivalled panorami...

  • Mount Pleasant Residence

    Mount Pleasant Residence

    The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facili...

  • Laurel Way

    Laurel Way

    One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experi...

  • Interno Fraciscio

    Interno Fraciscio

    The apartment had such height that the firm has decided to use to split the space.
    It was given a second wood  skin that gives a special atmosphere of uniformity.
    It...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.