Oakland House

by Kanner Architects
Oakland House Kanner Architects

Located in Oakland, California, on a down-sloping site high above the San Francisco Bay, this home was designed to capture the magnificent vistas spanning from the Bay Bridge to the Golden Gate Bridge. Floor-to-ceiling glass clears the way to unobstructed views. The predominantly south-southwest orientation required deep overhangs to cut down glare and soften the light quality in the home.
The clients, a couple with grown children, wanted to create a dream home for their life as empty nesters, but still desired accommodations for their kids and other frequent guests. Thus, the four-bedroom home was planned as two distinct volumes connected by a glass bridge.
The primary volume is all about the owners who sought luxury and transparency. The master suite is a spacious open area with a wall of glass connecting the residents with their setting and capturing the breathtaking bay. The tub and shower are open to the bedroom and separated from the outside only by glass. Also in this main structure are the open plan of living room and kitchen. The secondary volume, the street-facing building, comprises less critical functions: a glass carport, three guest rooms and a recreation room.
Spare and rigorously Modern in its aesthetic, the home has only a handful of materials and even fewer colors. Concrete floors, steel and glass window systems, and a mostly white composition of cabinetry and furnishings define the minimalist composition. Color is introduced subtly through blue plaster, landscaping, artwork and the dramatic views. The plaster, a meticulously trowelled herring bone scratch coat, has the illusory effect of a shimmering metal finish.
The building’s bowed walls – an hourglass in plan – are a response to the client’s desire for curvilinear forms as well as a strategy to satisfy municipal setback regulations. Rather than require that the entire building be set back a certain distance from property lines, city planners allowed the clients to average the home’s setback distance. The curves also serve to create a visual compression, which has the effect of a volume being squeezed in the center and exploding to the view on the glazed façade.

Photos by Tim Griffith

Sponsor

Sponsor

  • Retro-Futurism

    Retro-Futurism

    This elegant town house designed by Nikolay Tsupikov for a young couple is decorated in a retro-futuristic style. The interior's design is brimming with textures and patterns that ...

  • House in Senri

    House in Senri

    Located in Suita, Osaka, Japan, this contemporary home was designed by Shogo Iwata in 2010. Divided between eight levels, the house measures 901 square feet. House...

  • The Yin-Yang House

    The Yin-Yang House

    Description: The Yin-Yang House is a net-zero energy single-family home in a quiet Venice, CA neighborhood. The design objective was to create a space for a large and growing famil...

  • Los Feliz Residence

    Los Feliz Residence

    The house is designed by Warren Techentin, AIA and is situated in Los Feliz, CA an old Los Angeles neighborhood built in the 1920’s, known at the time for its lush, heavily-lands...

  • Casa AR

    Casa AR

    Lima-based studio Seinfeld Arquitectos has completed the Casa AR project. This three-story contemporary residence is located in San Isidro, a district of the Lima Province in Peru....

  • Viaggi bathtub

    Viaggi bathtub

    Viaggi is a sleek and modern, egg-shaped bathtub designed by MAAX. The seamless structural shape of the design offers joint-less bathtub and skirt construction along with a hidden ...

  • Lake View Residence

    Lake View Residence

    An unparalleled view west, over the Bright Leaf preserve and up the Colorado River, and the desire to live casually amidst a collection of mature live oak trees combined to make a ...

  • Black Teahouse in Česká Lípa

    Black Teahouse in Česká..

    Place
    On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake. Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of ...

  • Apartment in Parque das Nações

    Apartment in Parque das N..

    The intervention was focused primarily on the interior architecture and on the adaptation of the space to the wishes and needs of the residents, who wanted a minimal environment di...

  • Le 205

    Le 205

    Le 205 is a private home designed by ATELIER MODERNO. It is located in Montreal, Quebec, Canada. Photos courtesy of ATELIER MODERNO