Oakpass Residence

by Heusch Architecture
Oakpass Residence Heusch Architecture

10 surprisingly narrow columns raise the home, which resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground.
The house is an example of an innovative solution to circumvent the 15 foot setback requirement for hillside residences. By elevating the structure the need for a tall retaining wall, 15 feet away from the structure was eliminated. Furthermore the intention was to minimize the impact on the beautiful natural site heavily wooded with oak trees
This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created an interesting space underneath the house, part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.
The 10 feet high interior walls are separated by the ceiling and floor by recessed shadow lines. The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.
The choice of the natural materials such as Brazilian walnut floors inside and out, Portuguese limestone and Spanish marble define the interior spaces. The restrictive palette throughout the house and the custom designed furniture and cabinets characterize the minimalist environment.

Photos by: Frederico Zignani

  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture
  • Oakpass Residence Heusch Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Stunning, Modern Townhouse Living

    Stunning, Modern Townhous..

    Stunning, Modern Townhouse Living within a boutique newly constructed Condominium.
    Two triplex apartments thoughtfully and elegantly combined, by the renowned Flank developm...

  • Open Studio Apartment in Kiev

    Open Studio Apartment in ..

    This stylish open studio apartment was designed by the creative director of FILD, Dan Vakharamieiev. Located in Kiev, Ukraine, this bachelor is a conversion of a two room loft fro...

  • Mountain Retreat

    Mountain Retreat

    Mountain Retreat is a stunning home located in Closeburn Station, Queenstown, New Zealand, and was designed by Fearon Hay Architects. The home mixes rustic elements -stone and wood...

  • A Stylish Home in Voorburg

    A Stylish Home in Voorbur..

    This private residence is located in Voorburg, the Netherlands. The interior is simple but elegant, with works of art that connect each room to the other in style. ...

  • Avilés-Ramos Residence

    Avilés-Ramos Residence

    The result is born from the clear ideas that the owners had formed for their home. This is a young no-kid couple who demanded open spaces, to develop their own living, but keeping ...

  • Beautiful Sand Light

    Beautiful Sand Light

    Using traditional ceramics techniques, we have developed a new material using one of earth’s most abundant natural resources, sand, to create ephemeral lamps.

    Thes...

  • Island Retreat

    Island Retreat

    Auckland-based architectural firm Fearon Hay Architects has designed the Island Retreat on Waiheke Island, New Zealand. Island Retreat by Fearon Hay Architects: "An ar...

  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look

    Stunning Contemporary Ret..

    This project was designed for a San Francisco couple with six children – with ages ranging from high school to college. The property is located inland from the beach town of Apto...

  • The Japanese “With” from LOOP Studio

    The Japanese “With” f..

    This is the latest piece of high-architecture from LOOP studio. The house is called “With” and it is located in a rural area in Gunma, Japan, far away from the noise and insani...

  • Summer House Piu

    Summer House Piu

    German architect Patrick Frey has designed this Summer House in collaboration with Björn Götte. According to the architect, the 750 square-foot two-bedroom wooden prefab cabin c...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.