Open Air Sculpture House in Warsaw

by Marek Rytych Architekt
Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt

Through this house you can rush by and not even notice that you have trespassed a kind of a border. There is no threshold – literally and figuratively. Paved road, on which we step towards the entrance penetrates the interiors and comes out on the other side of the house, in the garden. It looks as if somebody threw a stone carpet on the ground. As if somebody has dictated hard conditions, has commended some risk taking. The project was designed in the company which specialises In the industrial architecture. It wasn’t an easy answer to clients’ order who are contemporary art collectors.
Elevation materials were used in the interior as its raw decoration. They cover the walls fading away the difference between the inside and outside spaces.  The sheet metal appears in the dining room and in the bathroom. Wood and brick are in the hall, living room and In the sections for the guests. The kitchen wall with the stigmata of the bricklayer’s formwork next to the granite table tops and steel home appliances looks like a modern fresco.  The stairs seen in profile reveal their ‘incompleteness’ – concrete pulp contrasts with the epidermis of the wooden floor. The roughness of the interior was important and needed here. This house is like a sculpture, like a painting and art likes enormous spaces and most of all it likes uneasy solutions. Because of this the ground floor of the house has been entirely opened. On the more than 100 meters area – only the screen wall slightly separates the living room from the staircase and the kitchen which is behind it. Many interesting views and perspectives are being created. Numerous windows of different shapes and a number of terraces put on different levels absorb the green surrounding of the house. There isn’t much furniture but they gently merge into the background, not interfering into living and artistic space.
The house is a three storey building designed on the undulating area. The roughness of the area was used in a way that in the cellar section immersed in the ground there are storage rooms and in the section which has access to daylight there are guest rooms. Above them there is a daily living section, and higher there is a private section with bedrooms and bathrooms. The L-shaped solid is differentiated by terraces put on different levels and by numerous bay windows thanks to which the interiors can be illuminated.
The elevation was covered by concrete brick, pine tree siding and titan-zinc sheet metal. All these materials emphasize the artistic sculptural play between separate architectural elements.

t;
Photos courtesy of Marek Rytych Architekt

Source: Contemporist

  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt
  • Open Air Sculpture House in Warsaw Marek Rytych Architekt

Sponsor

Sponsor

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • Paletz Moi Residence

    Paletz Moi Residence

    The project is located on a steeply sloping site approximately 15 minutes by car from the campus of Duke University. Both clients are professors at Duke University and both are wri...

  • Franz House

    Franz House

    Buenos Aires-based studio BAK Architects has designed the Franz House. Completed in 2010, this two story contemporary vacation home is located in Mar Azul, Buenos Aires Province, A...

  • Casa Valna

    Casa Valna

    This is a family house in a subdivision of the area of Santa Fe in Mexico City. The first condition for the solution was to give the client a project to optimize building space wit...

  • Schuler Villa

    Schuler Villa

    In the center of the village of Boudry, the project settles on a narrow plot, surrounded with collective housing, a church and an old mansion. In this motley context and its limite...

  • Energy Efficient Contemporary Home

    Energy Efficient Contempo..

    This 5,981 square foot two-story residence for sale at the time of writing for $2.2 million is located in the Alta Vista Park community in Phoenix, Arizona. Built in 2005, the four...

  • Malgrats Seven

    Malgrats Seven

    Malgrats Seven is a stunning contemporary villa designed by Tono Villa & Joan Miquel Segui Arquitectos. It is located in Santa Ponsa, on the island of Mallorca, in Spain. ...

  • The Luxury Caribbean Resort

    The Luxury Caribbean Reso..

    Throughout the Anguillan resort, modern architectural forms interplay with the natural environment, while sophisticated, contemporary interiors by designer Kelly Wearstler add rich...

  • JFR

    JFR

    Steep canyon walls dominate this wooded site next to a creek in California’s Big Sur region. When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leavin...

  • Hawkesbury Residence

    Hawkesbury Residence

    Project

    Marmol Radziner is the design architect for this  three bedroom-home at the base of a windswept slope in the Wanaka Valley in New  Zealand.  HMA Architects ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.