Open House

by Architects EAT
Open House Architects EAT

This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, sound, weight and patina; while investigating and interpreting their interaction with natural lights and shadows.
The internal planning is centred on the concept of layering spaces, orchestrating the rooms in a ‘mise-en-scene’ like methodology. Opening up the interior spaces allowed us to do away with the original rabbit warren of internal walls. Starting from the dramatic suspension of black raw steel, the staircase is the focal point upon entry; the interior then unfolds from the living room to the kitchen, then to the courtyard and dining room, finally concluding at the master bedroom and its private courtyard at the western end of the house. This methodology creates the illusion of a bigger, grander environment within the constraints of inner city living, while also allowing natural light to flood the open space reducing the need for artificial lighting.
The kitchen and dining room gaze toward a north facing courtyard with two pairs of double glazed sliding doors that span over 5 meters. In a Japanese courtyard house like manner, the internal and external spaces are seamlessly connected. The courtyard is fully decked with spotted gum, and it is decisively minimal, focused around a single Japanese maple tree which provides visual warmth, shade and decoration. As the courtyard is facing north the client has the ability to both open up and allow the natural heat and daylight to flow into the living spaces or simply close it off for greater control.
The careful selection of raw and recycled material was based on complementary textures which shape and humanize the space in an innovative and sustainable fashion. We wanted the meticulous balance between scale and playfulness to be symbiotic while allowing the integrity of each material to remain evident in the final result; this is apparent especially in the change of materials on the staircase. They begin as recycled timber sleepers on the lower flight followed by reconstituted stone which form both part of the kitchen bench top while also making up the first landing tread. The stairs then proceed to transform into black raw steel which has been folded and skillfully suspended to connect the ground to the existing first floor.

t;
Photos by: Albert Mo and James Coombe

  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT
  • Open House Architects EAT

Sponsor

Sponsor

  • Outdoors Indoors House

    Outdoors Indoors House

    Japanese studio Be-Fun Design has recently completed the Outdoors Indoors House project in collaboration with Kohei Iwasaki and Tota Abe of EANA. Located in Shinagawa-Ku, one of th...

  • Carmel Residence

    Carmel Residence

    The house sits on a dense site facing Carmel Bay and the Pacific Ocean. Our clients were keen to be fully cognizant of this amazing setting in all areas of the home. As such the ho...

  • Baleia Condo

    Baleia Condo

    The location of this condo is unique, between a large rain forest reserve that covers the mountains of Serra do Mar and the almost untouched beach of Baleia, in the northern coast ...

  • Malgrats Seven

    Malgrats Seven

    Malgrats Seven is a stunning contemporary villa designed by Tono Villa & Joan Miquel Segui Arquitectos. It is located in Santa Ponsa, on the island of Mallorca, in Spain. ...

  • House at the Edge of a Forest

    House at the Edge of a Fo..

    The house, situated on a beautiful lot at the edge of the forest, consists of two different volumes: an L-shaped base on which an oblong volume balances. Together they form a sculp...

  • Open House

    Open House

    This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, ...

  • Balaclava Road

    Balaclava Road

    Balaclava Road is a landscaping project created by Cos Design and located in Caulfield North, a suburb of Melbourne, Victoria, Australia. The result is an elegant terrace brimming ...

  • Vacation House in Henne

    Vacation House in Henne

    This vacation house, located in Henne, Denmark, was designed by Mette Lange Architects. Overlooking a windy beach, the home provides a lovely view of the water. Vacation H...

  • Black Pearl House

    Black Pearl House

    This house takes part of a program of the congregation Rotterdam who wanted to revitalize disadvantaged neighborhoods by selling ‘metier houses’ to private persons.
    Thes...

  • Astley Castle

    Astley Castle

    Astley is a remote site with rich historic resonance: a moated castle, lake, church and the ghost of pleasure gardens are grouped around a shallow ridge. After decades of decline a...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.