Outeiro House

by EZZO
Outeiro House EZZO

Outeiro House by EZZO:
The objective of the project was the conversion of an old house in the area of Porto historical center. The question was to create a single-family house to the 21st century way of living.
The house is located in Massarelos, in a tiny picturesque street. During the nineteenth century, Massarelos was one of the areas chosen by the British to build their houses and farms.
In the bucolic setting, which led to the creation of several footpaths in 2001 (European Capital of Culture), matrix and rural bourgeois, called “Romantic Roads”, this was a very active industrially place during the nineteenth century.
Given the overriding need to maintain the facade and the existing industrial character of some buildings in the area, we decided to retain the existing facade and the remaining outer walls of the ground and put the new concrete volume in the interior.
To preserve the traditional surroundings of the site, the house itself becomes a kind of enclosure were the exteriors spaces expand into the interior. 
The volume of the house is bordered by buildings within the North and South and away from facades, which remained to east and west.
From a material point of view the facade is a passive element, the vertical glass panels give depth to the interior, so you can see and feel the neighboring spaces. 
Inside, the house is organized on three floors through a central staircase that distributes the inside spaces.

Photos by: João Ferrand

  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO
  • Outeiro House EZZO

Sponsor

Sponsor

  • Tiny Mini Apartment

    Tiny Mini Apartment

    This 269 square-foot Parisian pad is located in Montmartre, in the 18th arrondissement of Paris. It was recently renovated to maximize the living spaces by Paris-based firm Swan Ar...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...

  • Loukas Residence

    Loukas Residence

    This residence is a round shaped fair face concrete building, with a semi detached rectangle entrance.
    The long narrow windows following the form of the structure look out ...

  • The Stables

    The Stables

    Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned...

  • Mantis Lamp

    Mantis Lamp

    Mantis is a simple desk lamp created by Berlin-based studio Böttcher+Henssler for Slovenian lighting company Vertigo Bird. The lamp is made from lightly stained maple and coated a...

  • Yves Boutique Apartment Building

    Yves Boutique Apartment B..

    Surrounded by the very best Sydney has to offer, residents will find everything they love right on their doorstep – from the beautiful harbour, beaches, parks and golf courses to ...

  • Black on White

    Black on White

    The main theme of the project – a dark box containing private spaces sustained by a series of white walls which delineate the semipublic spaces, is completed by the relations a c...

  • Dupli Casa

    Dupli Casa

    Berlin-based studio J. Mayer H. has designed the Dupli Casa project. Completed in August 2008, this 12,800 square foot, three story, contemporary home is located near Ludwigsburg, ...

  • Mosman Park House

    Mosman Park House

    The Mosman Park House is a new house located alongside the Swan River, in Perth Western Australia.
    The house is designed to maximise the broad views of the Swan River and to...

  • Casa P12

    Casa P12

    This project takes part of a personal exploration where different blocks and the vacuum generated between them are the protagonists.
    The volume was proposed as a large white...