PA House

by Atelier dnD
PA House Atelier dnD

Living in the tropics is all about enjoying the nature and the climatic conditions. The unforgiving sun, the extreme humidity, the scent of earth just after the first showers and the relentless downpour that follows; the clear skies and the natural picture postcard landscapes often are the settings for the tropics.
Pa house has been designed as a cluster of pavilions held together by sun decks and verandahs. The house has a definitive front and a back- the front side is more intimate and private while the back visible from the driveway accommodates the paddock area and the stable. The front side accommodates the pool, jacuzzi pavilion and the large landscaped lawn where at one end sits a gazebo. The layout has been done keeping in mind that the spaces enjoy the vantage of the hills in the north.
The layout has clusters which have been given definition by roofs cape and scale of structure. The formal living dining pavilion which also house the master suites at upper level enjoys the maximum height in elevation. The entertainment block with its lean too roof is less than two storeys in height but its footer print more square establishes a larger volume. The roofs cape addresses the mountain range ahead. The guest wing is a string of rooms held together by a corridor for circulation and a common hip roof. Aligned with this structure is the utility and service block.
The pa house is an experience of inside outside spaces. The powder toilet volume surrounded by a lily pond, the transit between the living pavilion and the entertainment block with its shaded glass walkway, the several internal courtyards created for spa or outdoor shower areas all enhance a singular experience- being one with nature.
Architectural restrain in materials is evident with plain white plaster walls, dry wooden cladding and slate stacked walls, and shingles used in the roof.

Photos by: Sebastian Zachariah

  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD
  • PA House Atelier dnD

Sponsor

Sponsor

  • House on Cedar Hill

    House on Cedar Hill

    Situated at the edge of an escarpment zone, the house is organized along a native, stacked stone wall 182 feet long and 21 feet high. A cantilevered concrete canopy serves as an in...

  • Apartment With A Retractable Interior Wall

    Apartment With A Retracta..

    Fertility Design, a Chinese firm,  recently created this understated, contemporary apartment. The space includes a movable wall that separates the home office and library from the...

  • House in Hofit

    House in Hofit

    The house is the site itself. The place already has its own geometry created by a gradient rising some three metres. It has an ideal path; it is raised above the ground and visuall...

  • RR House

    RR House

    The young architect Guilherme Torres was called to redesign this duplex apartment penthouse in Itaim, a new boom neighborhood of São Paulo, Brazil.
    The building, a Rocco As...

  • Wedge House

    Wedge House

    We were approached by clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contempo...

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • L’Oasis in Terres Basses

    L’Oasis in Terres Basse..

    Fit for royalty, this secluded and gated beachfront estate is Moroccan inspired with contemporary overtones and offers total privacy at the end of Baie Rouge.
    A dramatic dom...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • Sustainable House Ocho

    Sustainable House Ocho

    Located in a nature preserve in the Santa Lucia Mountains, the site of oak forests and steep meadows strongly impacted and inspired Feldman Architecture’s design for House Ocho. ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.