Pachamac House

by Longhi Architects
Pachamac House Longhi Architects

The Site
In the old days in Peru the selection of the site for a specific Inca building (use) was the most important action to be taken, only when found the right site is that they follow-up with the intervention which usually was very little in order to produce a great building (Temple of the sun and Temple of the moon in Machu Picchu).
In our days seldom people follow that order usually the “need” comes first and latter the search of the site.
In the case of Pachacamac house I know the order was as in the old days the clients got in love with the site to do something only later on when they learned that it would be the place to spend their last days is that they understood the magnitude of their decision.
Only 40 Km. south of Lima at an undeveloped region near pre-Inca remains is located this small hill surrounded by bigger mountains, perfect site if we follow a Peruvian tradition to always look for a protector or “Apu” in the surroundings. The lack of electricity and water sewage systems in the area helps the visitor find other type of energy transmitted by the place itself which is evident when one walks and feels a special communication with it. This fascinating communication with the earth and its components had been a constant guide for the development of the project.
The Client
The job of an architect is that of interpreting the dreams of the client, the most interesting the client is the better opportunities the architect has to do his work.
When as an architect one finds himself interpreting philosophy the results come as fascinating unexpected architecture meaning architecture that is difficult to plan before the beginning of construction, one in which many design decisions take place during construction.
The development of this “process” occurs only when the client gives the architect total freedom to design and build.
The clients for the Pachacamac house are a couple of philosophers now discovering spaces in their house which can transport them to their memories both from their past and from their future.
The guide
The intervention in untouched environment at the coast of Peru, have helped me understand that in order to achieve successful architecture in natural sites, it is fundamental to listen to the environment and to establish a relationship with it, this relationship is similar to any other type of relationships between humans, it can be direct, sophisticated, romantic, respectful, sane or insane.


The concept
The response to the site was to bury the house inside the hill, trying to create a balanced dialogue between architecture and landscape, where inside / outside becomes a constant interpretation of materiality with a strong sense of protection and appreciation of the dark and the light.
A glass box sticks out of the hill symbolizing architectural intervention on untouched nature.

Photos by: CHOlon Photography, Elsa Ramirez, Juan Solano

  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects
  • Pachamac House Longhi Architects

Sponsor

Sponsor

  • House in Travessa de Patrocinio

    House in Travessa de Patr..

    Description: From a small lot with it’s unique implantation, this project has raised early on a couple of challenges… and along with them, ideas emerged.
    The box housing...

  • Mantis Lamp

    Mantis Lamp

    Mantis is a simple desk lamp created by Berlin-based studio Böttcher+Henssler for Slovenian lighting company Vertigo Bird. The lamp is made from lightly stained maple and coated a...

  • Area Tables

    Area Tables

    Description from the designer: Area is a series of smaller tables that accompany Fogias other products well. Consisting of two sizes and a rich, subtle color scheme, the tables can...

  • Widlund House

    Widlund House

    This house is like a funnel of light, space and sea views. The location is the west coast of the Baltic island of Öland. The white concrete box is “corsetted” in the middle, c...

  • Concrete House

    Concrete House

    This project is a complete remodel of an existing 1974 cast-concrete and brick house. The original 7,000 square foot house was built for a single couple, a fluid open plan organize...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...

  • Eco-Sustainable House

    Eco-Sustainable House

    The new project has been realised in a neighbourhood, Antony, that is an example of the belief that architecture, whether heterogeneous and homogeneous, is shaped by outdated zonin...

  • Recamier reading corner

    Recamier reading corner

    Reading Corner, designed by Inbar Paradny Kalomidi, is a combination of comfortable lounge chair and book rack system. With shelves located near by, its very easy to access your fa...

  • V12K0102 30 Running Metre of House

    V12K0102 30 Running Metre..

    With their V12K0102 residence Pasel.Künzel Architects created a remarkable project on an almost triangular building plot, the remnant of an inner city housing block.
    On a 3...

  • Foursquare’s Soho HQ

    Foursquare’s Soho HQ

    I didn’t hesitate when I was asked to help design Foursquare’s Soho office in New York City. As a location-based social networking company, Foursquare “helps you and your fri...