Paling Fence House

by NASA
Paling Fence House NASA

In response to increasing population densities in the suburbs, the Australian government over 10 years ago introduced strict town planning guidelines specific to residential projects. Dual occupancy developments are new dwellings inserted into backyards of existing houses with a min. ‘leftover’ area of 300m2. In addition to planning constraints defined by setbacks from the title boundary, the proposal had to be single storey, provide facility for 2 car parking spaces, outdoor amenity areas and steer clear of existing unbuildable sewer and water supply infrastructure. In summary, the remaining buildable area translated to no more than 140m2. Due to the high labour cost of building in Australia and in the interest of reasonable return in capital; the maximum and efficient use of the site is inevitable and mandatory.
Despite the challenge posed by the pragmatics of the site, the architectural intent had to remain and drive the project. The site is flanked on all sides of conventional brick veneer dwellings typical to most Australian suburbs. The challenges of the site extrapolated a transparent building, the intent being that a clear line of sight would artificially enlarge the building. By dissolving the walls, the building feels more expansive than it actually is. It is awash with light, the transparency allows for constant glimpses and unexpected visual connections thereby encouraging physical engagement. The widths of the room or spaces are kept to a minimum to keep the structure simple and save on costs.
There is not a single steel beam or column. The study to the laundry flare out dimensionally and in sequence as deemed necessary by the pragmatics of functionality specific to the use of those rooms. Money saved were consequently spent on better finishes and environmentally sustainable features such as rainwater harvesting for toilet flushing, garden taps and higher quality insulation materials. The external cladding selected does not require an applied finish. The vertical slot window to the study is a leftover timber structural member found and fabricated onsite. The building’s overshadowing pattern is used as shade rather than constructing a separate roof covering. Often in dual occupancy developments, physical title boundaries are blurred, where private, public and common property begins and terminates.
The proverbial Australian timber paling fence is celebrated, a material used in practically every building typology throughout Australia and consistent with the Australian vernacular. It is abstractly applied to the entry door to explicitly delineate where ‘private’ begins and a reminder of what was previously there.

Photos by: Nils Koenning

  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA
  • Paling Fence House NASA

Sponsor

Sponsor

  • Mosman Park House

    Mosman Park House

    The Mosman Park House is a new house located alongside the Swan River, in Perth Western Australia.
    The house is designed to maximise the broad views of the Swan River and to...

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

  • Geo Metria

    Geo Metria

    Geo Metria is a home designed by the Japanese architectural firm Mount Fuji Architects Studio. It is located in Tokyo, Japan, and was completed in 2011. Photos...

  • Mountain Cabin

    Mountain Cabin

    At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest ...

  • House in Belas

    House in Belas

    CHP Arquitectos created this 2012 project for a client in 2715-311 Belas, Portugal. The house is a contemporary take on the traditional Portuguese residence and has been compartmen...

  • NORTH SYDNEY HOUSE*

    NORTH SYDNEY HOUSE*

    This heritage-listed Victorian semi-detached terrace house has been transformed from a pokey house with impractical living spaces into a house that flows effortlessly from room to ...

  • Sítio da Lezíria

    Sítio da Lezíria

    The intervention site is located in Alcácer do Sal, Alentejo, a region truly strategic in the country of Portugal because of its geographical, environmental and landscape features...

  • 5 Star LUX Maldives Resort

    5 Star LUX Maldives Resor..

    Set in the privacy of the island of Dhidhoofinolhu in South Ari Atoll, LUX* Maldives Resort offers a real insight into unspoiled island living. At 1.25 miles long and 1300 feet wid...

  • House in South-Western Australia

    House in South-Western Au..

    Located in South-Western Australia, The private residence reflects an approach which distils built form as an expression of landscape and newly formed places connected to place.

  • Expresion Transversal

    Expresion Transversal

    Spanish interior designer Susanna Cots has designed the interior of this apartment located in Barcelona, Spain, for a couple of book lovers. More projects by Susanna Cots ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.