Plett 6541+2 Residence

by SAOTA
Plett 6541+2 Residence SAOTA

The clients requested a 6-bedroomed family home with understated elegance and quiet grandeur, indoor / outdoor living spaces and uninterrupted views, with a ”lived-in beach-house” feel.
The beach-front site falls within a pristine and unique environment, nestled at the foot of the Robberg. With direct access to a strip of idyllic beach, it is characterized by its rolling dunes and the dense indigenous vegetation of extraordinary variety, including a well establish Milkwood thicket. The site is subject to hot summers and moderate winters, with a cooling on-shore breeze, from the North East. Taking advantage of the large dune across the majority of the site, the views were maximised by elevating the living levels to above natural ground level, terracing built forms down the dune.
The design incorporates large glazed areas and extensive use of outdoor spaces, with each aspect of the house having a terrace or deck. The linear open plan composition of the interior spaces allows views from every room. To take advantage of the sea and distant mountain views, while providing protection from the extremes of climate, the living spaces were designed with South West/North East orientations. Sculptured rectangular forms, linear elements, large areas of horizontal glazing, timber cladding and expansive external terraces are the principal elements of the design. Externally the natural fynbos was brought up to the house achieving a feeling that the house is set in nature and does not disturb the natural beauty.
The simple choice of materials complements the sculptural form of the house. The flooring is of large format leather finish Neo Sardo Granite throughout the house, alongside painted walls and ceilings. The principal neutral elements are complemented by the natural timber shutters, screens and pergola. These will mature in time to a silver-grey colour. Each bathroom is characterised by walls clad in granite to match the floors, frameless glass shower enclosures and white Corian vanities. The master bedroom is finished with white oiled Oak flooring with feature granite, tying it back to the rest of the house.
The key to this retreat is its simplicity in terms of the relationship between spaces. Its floor plan is structured, sparse and uncluttered.

Photos courtesy of SAOTA

  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA
  • Plett 6541+2 Residence SAOTA

Sponsor

Sponsor

  • Bungalow Epe 3.0

    Bungalow Epe 3.0

    After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.
    “This plan forms an interesting ...

  • House On A Cliff By Ramirez Moletto

    House On A Cliff By Ramir..

    Surrounded by nature on all sides, this beautiful house on the cliff was designed by Ramirez Moletto. The project is located on a remote tip of south-central coast of Chile, specif...

  • Redcliffe Gardens

    Redcliffe Gardens

    This stunning apartment was created by Ardesia Design, and it is located on Redcliffe Gardens, a major street in the Kensington area of London, England. The interior mixes antique ...

  • Are Solbringen Residences

    Are Solbringen Residences

    3 houses on Åreskutan’s southern slope. Partly, the houses’ shape is a consequence of the urban regulations. Partly, the form is also the consequence of a discussion on the si...

  • Beautiful Sand Light

    Beautiful Sand Light

    Using traditional ceramics techniques, we have developed a new material using one of earth’s most abundant natural resources, sand, to create ephemeral lamps.

    Thes...

  • The Salt & Pepper Cell

    The Salt & Pepper Cell

    We love the minimal salt & pepper shaker design but we want some industrial touch in our life. This is for your dining table. It is like a D size battery also the dimensions too. M...

  • Sky Box Apartment

    Sky Box Apartment

    This Sky Box Apartment was designed by Centric Design Group, and is located in the Netherlands. The property boasts a vast terrace which looks out into the surrounding piers. ...

  • Hidden Valley Prefab in Moab

    Hidden Valley Prefab in M..

    Designed for an active couple as a vacation home, Hidden Valley sits on an open, hundred-acre site punctuated by red rock formations and cliffs in the arid desert of Moab, Utah. Th...

  • Boaçava House

    Boaçava House

    Boaçava House was developed from an adaptations of its original design with a boost of the outdoor/indoor relationship. Supported by 4 columns only, the house rises up from the gr...

  • House like garden

    House like garden

    If you are thinking that adding solar panels, designing windows to circulate natural air and hanging few plants completes a green house then wait, Dutch architects Marc Koehler ha...