Plus

by Mount Fuji Architects Studio
Plus Mount Fuji Architects Studio

The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry trees and Japanese oaks, gives little level ground.
But we saw faint glimmer of architectural possibility along the ridge. The architecture would be used as villa for weekends.
I didn’t want to just form the undulating landscape dotted with great trees as normal, nor design an elaborate architecture bowing down to the complex topography.
What sprang to my mind is a blueprint for an architecture which is perfectly autonomous itself, at the same time seems to emerge as an underlying shape that the natural environment has been hiding. It’s abstraction of nature, to say.
The architecture was realized by crossing two rectangular parallelepipeds at very right angles. The lower one contains private rooms and bathroom, and sticks half of the body out to existing narrow level ground. The upper one incorporates salon and kitchen, and lies astride the lower one and the mountain ridge. It almost seems like an off-centered cross pinned carefully on natural terrain.
One axis of the cross stretches toward the Pacific Ocean on south, and the other, the forest of Japanese oak and some white birch on west.
The rooms in the lower structure and terrace on it enjoy broad vista of the sea and blue sky. And gentle shade of natural forest embraces the space in the upper one. Water-polished white marble (cami #120) was chosen as interior finishing material.
It glows softly like Greece sculptures to blend blue light from the south and green light from the west gradationally, thus creates delicate continuous landscape of light which suggests the character and usage of the space.
Exterior is also finished with white marble. The surface get smoother as it approaches to the southern/western end till it takes mirror gloss (cami #1000) at the ends. The southern end of white cross melts into the blue of sky and sea, and the eastern end to the green of forest.
Abstraction is nothing to conflict with nature here.
Carved out of nature, it never stops being a part of nature itself, however highly abstracted. Never relativizes the nature with its foreignness, nor generate contradiction to settle for being “artificial nature” by giving up being abstract and mimicking the nature.
The abstraction inspired by Mother Nature defines the nature itself, and still, stays natural.
That’s what I wanted from this abstraction and architecture.


Photos by: Ken’ichi Suzuki

  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio
  • Plus Mount Fuji Architects Studio

Sponsor

Sponsor

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • The Tree of Light

    The Tree of Light

    Description from the designer: the design of this 2-meter high object is based on the natural shapes of a tree and the exciting shadows coming through when the sun is shining.

  • Cape Schanck House

    Cape Schanck House

    The house engages with the landscape in both form and materiality. The upper level extends westwards towards the views appearing to emerge from the Ti-tree over an artificial escar...

  • Two Hulls House

    Two Hulls House

    This project is situated in a glaciated, coastal landscape with a cool maritime climate. The geomorphology of the site consists of granite bedrock and boulder till, creating pristi...

  • The Gradient walk-in wardrobe

    The Gradient walk-in ward..

    The Gradient walk-in wardrobe has contemporary Italian styling. Available at Go Modern, the wardrobe comes with a great choice of colors and unlike most other walk-in wardrobes whi...

  • Trastevere

    Trastevere

    A 38 sq m (410 sq ft) suite in the heart of the historical quarter of Trastevere. The designers, Sara Cimarelli and Giorgio Opolka, partners in the Archifacturing office, have desi...

  • 5 Star Conrad Maldives Rangali Resort Island

    5 Star Conrad Maldives Ra..

    The award-winning 5 Star Conrad Rangali Island Maldives Resort is set on two private islands, offering beach and water villas among miles of idyllic white-sand beach and unspoilt r...

  • Tubabu Stool

    Tubabu Stool

    Basque designer Martín Azúa has created the Tubabu stool. The stool is made from beech wood. From the designer, “The three legs are inserted in the seat. The footrest is attach...

  • Buena Vista Residence

    Buena Vista Residence

    The Buena Vista Terrace renovation began as an effort to transform a segmented two story residence into a vertically integrated, contemporary garden home. The client sought a solut...

  • Alvarez Beach House

    Alvarez Beach House

    Alvarez Beach House is located on a cliff of Playa Misterio, a gated beach community 117 Km. south of Lima. With vehicular and pedestrian access at approximately 50 meters over sea...